Dodik: U julu se sastajem sa Putinom

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će se u julu sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Izvor: Beta
Podeli
Tanjug
Tanjug

On je rekao da će se taj sastanak održati u okviru "redovne komunikacije koja je i do sada davala rezultate", kao i sastanci sa ostalim zvaničnicima iz sveta.

Dodik je rekao da je Rusija "dobar partner" koji je privredno prisutan u RS, dodavši da RS nastoji da i s Rusijom, kao i sa zapadnim zemljama ima dobre odnose.

"Sama činjenica da u teškim ekonomskim i poslovnim aktivnostima Rusija zadržava značajan broj radnika u Rafineriji u Brodu govori o njihovom opredeljenju", rekao je on.

Dodik je kazao da se nikada nije moglo čuti ni od ruskog predsednika niti od bilo koga drugog da je RS ruska interesna zona.

"Radi o prijateljstvu koje daje razumevanje. Nastavićemo da sarađujemo i sa Zapadom, jer je naša orijenatcija EU, ali isto tako i sa Kinom, koja se pokazuje kao mesto gde možemo dobiti značajan broj drobrih projekata", rekao je Dodik.

Predsednik RS je rekao da je taj entitet u prošlosti imao više zahteva i prisile od Zapada nego od Rusije.

"To što sada ne funkcionišu odnosi Zapada i Rusije, ne treba mi da budemo kolateralna šteta. Orijentisani smo ka EU, a RS nema nameru da uđe u bilo kakvo dalje kretanje prema NATO savezu, a naše odluke su vezane za raniji konsenzus, što mogu potvrditi svi politički faktori u RS", kazao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 136 idi na stranu