"Evropska unija jasno da kaže šta su problemi na Balkanu"

Demokratija na Zapadnom Balkanu je u "gorem stanju" nego pre deset godina, ocenjeno je na skupu u organizaciji Evropskog parlamenta i Evropskog fonda za Balkan

Izvor: Tanjug
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

Na tom skupu je predstavljena studija Savetodavne grupe za Balkan, koja okuplja 20 istraživača iz EU i regiona.

"Situacija u oblasti demokratije na Zapadnom Balkanu je zabrinjavajuća. Iako sve zemlje nisu u istoj poziciji, opšta slika je da nema napretka u konsolidaciji demokratije. Neke zemlje stagniraju, neke su krenule i unazad", rekao je direktor Centra za studije o Jugoistočnoj Evropi iz Graca i koordinator Savetodavne grupe za Balkan u evropskoj politici Florijan Biber.

On je ukazao na paradoks da, u situaciji kada zemje regiona napreduju na putu evrintegracija, što bi trebalo da jača i stanje demokratije, one nazaduju u toj oblasti.

Studija upozorava EU da takav trend, primetan poslednjih 10 godina, pokazuje da nešto ne funkcioniše kako treba u procesima everointegracija zemalja Zapadnog Balkana.

Sa konferencije u Evropskom parlamentu stručnjaci za Zapadni Balkan su uputili poziv EU da u svoj fokus stavi na valdavinu prava u zemljama regiona i da zarad interesa stabilnosti ”ne žmuri” na propuste koji su u toj oblasti primetni na Balkanu.

”EU mora kroz svoje izveštaje, rad EU delegacija u regionu i u razgovoru sa građanima regiona jasno da kaže gde su problemi", rekao je predstavnik Centra za studije o Jugoistočnoj Evropi i član Savetodavne grupe za Balkan u evropskoj politici Marko Kmezić.

Prema njegovim rečima, proces pristupanja regiona mora biti ubrzan otvaranjem poglavlja 23 i 24, kroz koje EU može direktno da utiče na stanje u oblasti vladavine prava u zemljama regiona.

"Iako je EU budućnost podržana od strane stanovništva Zapadnog Balkana, neki drugi načini vladavine dobijaju privlačnost u regionu, usled uticaja Rusije i Turske. Zato EU mora da ispuni obećanja data regionu čim to bude moguće i čim se ispune uslovi za to", istakao je predsedavajući grupe za odnose sa Zapadnim Balkanom u Evropskom parlamentu, Eduard Kukan.

U suprotnom, kaže Kukan, krediblinost EU i procesa evrointegracija biće dovedeni u pitanje.

U studiji se naglašava da će povratak na normalne demokratske procedure biti teži što autoritarni načini vladanja duže budu zastupljeni u regionu, a da je sam region bez napretka u konsolidovanju demokratije podložan porastu nacionalizma, međuetničkih sukoba, ali i uticaju drugih geoplitičkih sila, koje bi da nametnu svoje vrednosti, umesto već započetog evropskog puta Zapadnog Balkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 136 idi na stranu