"To je nemoguća misija, dve godine malo za Bregzit"

EPP je saopštila je da neće biti moguće istovremeno pregovaranje i o izlasku Velike Britanije iz EU i o novom odnosu te zemlje s Unijom.

Izvor: Beta
Podeli
Getty Images
Getty Images

Najbrojnija grupa u Evropskom parlamentu, Evropska narodna partija je upozorila da su dve godine za pregovore previše kratak period za usvajanje potpune rezolucije o Bregzitu.

Šef grupe hrišćanskih demokrata Manfred Veber rekao je da je to "donekle nemoguća misija" pogoršana gubitkom devet meseci od britanske odluke na referendumu u junu da napusti EU. Velika Britanija sutra pokreće pregovore s Unijom o uslovima izlaska.

Zvaničnici Unije insistiraju da uslovi razlaza moraju biti dogovoreni pre početka pregovora o novom odnosu s Velikom Britanijom, dok se London nadao da ta dva procesa mogu da se odvijaju istovremeno.

"U suprotnom bismo sve pomešali i to bi zakomplikovalo sve procedure", rekao je Veber.

Veber je kazao da su za zaključenje trgovinskog sporazuma s pojedinačnim zemljama obično potrebne godine i da su pregovori o trgovinskom sporazumu EU i Kanade trajali duže od pet godina, dok je ratifikacija tog sporazuma još u toku.

Evropski parlament neće učestvovati u pregovorima o izlasku Velike Britanije iz EU, ali moraće da odobri bilo koji dogovor o Bregzitu.

Veber je rekao da će Evropskom parlamentu od sada na prvom mestu biti interesi 27 zemalja EU, "a ne više i britanski".

On je odbio da precizira koliko će izlazak iz EU koštati Veliku Britaniju, ali je rekao da će biti "veoma skup", dok neke procene idu i do 60 milijardi evra.

Veber je izjavio i da je referendumska odluka o Bregzitu "istorijska greška".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 13 idi na stranu