Rusija: Stotine uhapšene zbog protesta, Navaljni u zatvoru

Ruska policija uhapsila je više stotina osoba tokom protesta opozicije, a opozicioni lider Aleksej Navaljni kažnjen je novčano i sa 15 dana zatvora.

Izvor: B92
Podeli
Foto: B92
Foto: B92

U jednom od najmasovnijih protesta protiv korupcije i režima Vladimira Putina poslednjih godina, više hiljada ljudi je izašlo na ulice Moskve i drugih gradova.

Međutim, kako od vlasti nisu dobili zatraženu dozvolu za skupove, policija je imala ovlašćenja da "razbije" njihova okupljanja i uhapsi sve koji "ne poslušaju poziv da se raziđu".

Policija je tako u više slučajeva primenila i silu, što je naišlo na osudu međunarodne javnosti, a Navaljni, poznati protivnik režima ruskog predsednika Vladimira Putina osuđen je na zatvor zbog "nepoštovanja policije", a novčano 20.000 rubalja (300 evra) zbog uloge u organizaciji "ilegalnih protesta u Moskvi".

Antikorupcijski protest, usmeren prvenstveno protiv Dmitrija Medvedeva i njegovih "šema za lično bogaćenje", usledio je nakon što je Navaljni nedavno objavio izveštaj u kojem tvrdi da premijer Medvedev gomila skupocene vile, jahte i vinograde vredne više milijardi, kojima upravlja preko dobrotvornih organizacija pod kontrolom svojih saradnika.

Navalni je ranije najavio da planira da se kandiduje za predsednika na izborima 2018. godine, podseća AFP.

SAD, Evropska unija i Nemačka izrazile su zabrinutost zbog hapšenja demonstranata u Moskvi. Portparol Stejt deparmenta Mark Toner izjavio je da je to "uvreda za demokratske vrednosti".

"Pozivamo rusku Vladu da odmah oslobodi sve demonstrante koji su mirno protestovali. Vašington je uznemiren zbog vesti o hapšenju Alekseja Navaljnog", naveo je Toner u saopštenju, prenosi Rojters.

Osim toga, Evropska unija pozvala je Moskvu da oslobodi "bez odlaganja", kako tvrdi, mirne demonstrante koji su zadržani u pritvoru tokom protesta protiv korupcije, održanih širom Rusije.

Portparol EU rekao je da je policijskom akcijom sprečeno ostvarivanje osnovnih sloboda izražavanja, udruživanja i mirnog okupljanja, što su osnovna prava garantovana u ruskom ustavu.

"Pozivamo ruske zvaničnike da se u potpunosti pridržavaju svojih međunarodnih obaveza, uključujući u Savetu Evrope, da podržavaju ta prava i da oslobode bez odlaganja mirne demonstrante, koji su pritvoreni", dodao je on.

Ubrzo se oglasio i Kremlj, koji je organizatore nedeljnih demonstracija protiv korupcije u Rusiji optužio da su izazvali nasilje.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je novinarima da Kremlj poštuje pravo na protest, ali da su nedeljne demonstracije nezakonite.

On je optužio neimenovane organizatore protesta za "svesno obmanjivanje ljudi" i za podsticanje njihovog izlaska na ulicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 496 idi na stranu