"Operacija Ratafija": Mosad među francuskim obaveštajcima

Jerusalim -- Izraelski Mosad navodno je pokušao da se ubaci u francuske obaveštajne službe, prenose danas izraelski mediji pisanje Monda.

Izvor: Beta
Podeli

Kako navode, Mosad je želeo da regrutuje dvostruke agente u zajedničkoj operaciji ne bi li saznao nešto više o sirijskom hemijskom oružju.

U periodu od 2010. do 2012. godine izraelske i francuske obaveštajne agencije vodile su zajedničku operaciju nazvanu "Ratafija" i nekoliko agenata Mosada je pod lažnim imenima navodno poslato u Pariz u nastojanju da regrutuje sirijskog inženjera koji poseduje informacije o arsenalu hemijskog oružja sirijskog predsednika Bašara Asada.

"Mond" piše da je Mosad u tome uspeo i inženjer je snabdeo Izrael informacijama koje su mu bile potrebne da Sirijci eksploatišu naučnu saradnju sa EU da razvijaju svoje hemijsko oružje. To je navelo EU da 2011. godine otkaže sporazum o saradnji sa Sirijom.

Operaciju je predvodio šef Mosadovog punkta u Parizu, koji je u novinskom izveštaju identifikovan samo inicijalima DK. Francuski generalni direktorat za unutrašnju bezbednost (DGSI) je tvrdio da je DK iskoristio dnevne kontakte sa francuskim agentima da se s njima bliže poveže, a jedan od njih je fotografisan dok dolazi na večeru kod DK povodom šabata.

Isti agent je rekao svojim nadređenima da ide u Dubai sa porodicom na odmor, ali je umesto toga došao u Izrael da se sastane s agentima Mosada u Jerusalimu. Pojavile su se sumnje da je francuski agent primio poklone i novac u gotovini u to vreme, što je protivno unutrašnjim pravilima agencije.

Francuske obaveštajne agencije smatrale su da je pređena crvena linija između prijateljstva među kolegama i ilegalnog pokušaja da se regrutuju agenti.

Šefovi francuskih obaveštajnih agencija žalili su se kolegama u Mosadu, zbog čega su DK i jedan izraelski diplomata poslati nazad u Izrael. Od tada su napustili Mosad i sada se bave privatnim poslovima.

"Mond" je objavio da se očekuje da nekoliko francuskih agenata koji su učestvovali u pomenutoj operaciji izgubi dozvolu za pristup poverljivim dokumentima i bude premešteno u drugu agenciju.

Navodna nastojanja Mosada da regrutuje agente otkrivena su kada je jedna druga francuska agencija fotografisala francuske agente s njihovim izraelskim kolegama.

Informacija o toj strogo poverljivoj operaciji objavljena je kao deo sudske istrage protiv Bernarda Skvarcinija, koji je u to vreme predvodio DGSI, sada osumnjičenog u tom slučaju. On je tokom saslušanja rekao da su ga francuske obaveštajne službe obavestile o verovatnom pokušaju Mosada da se ubaci među njih.

Skvarcini tvrdi da je upoznao dvojicu Izraelaca koji su pokušali da angažuju francuske agente "sasvim slučajno", kada su se vratili poslovno u Francusku. Francuske vlasti sada navodno nameravaju da ispitaju dva bivša agenta Mosada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 496 idi na stranu