Zeman: Šta će nam NATO kad nije u stanju da interveniše

Prag -- Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je čemu uopšte služi saveznicima NATO kada nije u stanju da vojno interveniše protiv islamskog terorizma.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Zeman je to izjavio povodom poslednjeg terorističkog napada u Londonu.

"Čemu nam uopšte služi NATO kada nije u stanju da interveniše oružano na jugu Evrope u borbi protiv Islamske države", izjavio je Zeman sinoć u redovnom mesečnom razgovoru za privatni radio Frekvence 1.

Češki predsednik ocenio je da je odavno pređena granica terorističkih napada nakon koje je morala da započne oružana borba protiv islamskog terorizma ali da političari nisu dovoljno hrabri da je radikalno započnu.

"Ta granica je odavno prekoračena i svaki dalji napad je samo potvrđuje. To je pre pitanje hrabrosti koju evropski lideri nemaju. Ima je Donald Tramp i videćemo kada sada u maju dođe u Brisel da li će predložiti angažovanje NATO protiv Islamske države", naveo je Zeman.

Po mišljenju češkog predsednika ako se to ne desi, NATO bi bio samo bezvredna organizacija, jer postoje jednostavno situacije u kojima mora da se ratuje a terorizam Islamske države je jedna od njih.

Zeman je takođe apelovao na poslanike da zbog pretnje terorizma podrže inicijativu češkog ministra unutrašnjih poslova Milana Hovaneca da se unese pravo Čeha da ličnim vatrenim oružjem pucaju na teroriste i da dobiju ustavno pravo na takvu samoinicijativnu odbranu domovine u vanrednim situacijama.

"Ako treba da se branimo od evropske smernice o restrikcijama oružja moramo da to imamo u Ustavu jer Ustav nadređen evropskoj legislativi", kazao je Zeman.

Predsednik Češke osudio je i gest češke šampionke u bijatlonu Gabrijele Koukalove koja je zbog dopingovanja ruskih sportista odbila demonstrativno da putuje na šampionat u Rusiju i podsetio je da se on kao predsednik sreće i rukuje i sa ljudima kojima bi najradije nalupao šamare.

Zeman je, naglasivši da je laik, upozorio da je doping masovno rasprotranjen ali neke uhvate neke ne i da bi zato šampionat trebalo da se održi u Rusiji ali da na njemu učestvuju samo čisti sportisti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 496 idi na stranu