Srbi na sednici Skupštine Kosova posle šest meseci

Priština -- Sednici predsedništva Skupštine Kosova prisustvovali su i politički predstavnici Srba, čime su se i zvanično vratili u kosovske institucije nakon šest meseci.

Izvor: Tanjug
Podeli

Šefovi poslaničkih grupa održali su danas sednicu na kojoj su raspravljali o terminu održavanja sledeće sednice Skupštine Kosova, a sastanku su, pored Albanaca, prisustvovali i šef Srpske liste Slavko Simić i potpredsednik kosovske skupštine iz srpske zajednice Slobodan Petrović.

Srpski poslanici su bojkotovali rad kosovskog parlamenta od oktobra 2016. godine zbog protivljenja Zakonu o Trepči koji je, bez podrške Srba, usvojen u Skupštini Kosova.

Zakon o Trepči je bio jedan od zakona štetnih po srpsku zajednicu, procenili su srpski predstavnici i u tom okviru naveli i zakone o strateškim investicijama i imovini.

Poslanici Srpske liste su, uzimajući u obzir interese srpskog naroda na Kosovu i Metohiji kao i složenu političko-bezbednosnu situaciju, odlučili da se vrate u kosovski parlament, pre svega da bi iskoristili sve mogućnosti za sprečavanje formiranja kosovske vojske i da bi Prištini uskratili izgovore za neformiranje Zajednice srpskih opština, izjavio je u nedelju veče Tanjugu šef poslaničkog kluba te liste Slavko Simić.

"U proteklom periodu je odsustvo naših poslanika iz parlamenta bilo izgovor za potpuno odsustvo konstruktivnosti kosovskih institucija kada je reč o problemima i interesima srpskog naroda, i za mnoge stvari se Priština pred međunarodnom zajednicom izgovarala odsustvom Srpske liste iz institucija. To im je, između ostalog, bio krunski argument za nečinjenje po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština", objasnio je Simić.

Odluka poslanika Srpske liste da zamrznu učešće u radu kosovskog parlamenta je, prema njegovim rečima, bila principijelna, ali srpski narod je, uz očitu prećutnu saglasnost međunarodne zajednice, u međuvremenu bio izložen dodatnim pritiscima i napadima na njegova kolektivna prava.

Simić je podsetio da su poslanici Srpske liste odluku da zamrznu učešće u radu parlamenta doneli u oktobru prošle godine, nakon što je Priština bez konsultacija sa srpskim političkim predstavnicima donela štetan zakon o Trepči, a da je u međuvremenu usvojen i skandalozan zakon o strateškim investicija i doneta odluka kosovske vlade kojom je Priština posegnula za imovinom države Srbije.

"Kad god bismo kod predstavnika međunarodne zajednice izražavali negodovanje zbog ovakvih poteza, uvek bi nam bilo uzvraćeno konstatacijom da je trebalo da političku borbu protiv tih akata povedemo unutar institucija. Izvesno je da će institucije u Prištini u bliskoj budućnosti ući i u proces formiranja kosovske vojske, a srpski politički predstavnici ne smeju da ostanu na margini dešavanja, već se njihovo protivljenje mora jasno čuti unutar institucija kako nam se posle ne bi prebacivalo da nismo iskoristili sve demokratske mehanizme i učinili sve što je u našoj moći da to sprečimo", rekao je Simić.

Upitan da li su poslanici Srpske liste odluku doneli u konsultacijama sa Beogradom, Simić je rekao da je ona doneta u interesu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i da se nada da će Vlada Srbije pokazati razumevanje za ovu političku odluku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 77 idi na stranu