Đurić: Poštujem odluku Srpske da se vrati u parlament

Beograd -- Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da se predstavnici Srpske liste vraćaju u kosovski parlament.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Kako kaže, poslanici se vraćaju u kosovski parlament kako bi se aktivno uključili u sprečavanje formiranja vojske Kosova, ali i kako im ne bi bio oduzet mandat.

Đurić je za RTS rekao da poštuje odluku predstavnika Srpske liste da se uprkos teškim političkim okolnostima aktivno suprotstave formiranju vojske Kosova.

Pročitajte još:

"Srpski predstavnici jasno su rekli da će da idu u Skupštinu da javno kažu da će da budu protiv formiranja vojske i to je nešto što treba podržati", rekao je Đurić.

On je kazao da su politički predstavnici Albanaca nastojali da iskoriste priliku i oduzmu mandat srpskim poslanicima, zato što šest meseci nisu učestvovali u radu parlamenta.

"Predstavnici Srpske liste se na ovaj način zapravo snalaze i nalaze način da im predstavnici Prištine ne oduzmu mandat i da javno spreče formiranje vojske Kosova", dodao je on.

Đurić je kazao i da Albanci već šest meseci pokušavaju da prikažu kako se postignuti dogovori Beograd i Prištine ne sprovode jer Srbi ne dolaze u parlament na sednice i naveo da im je to bilo opravdanje i za to što se ništa ne čini po pitanju formiranja Zajednice Srpskih opština.

Upitan o sprovođenju izbora za predsednika Srbije na Kosovu i Metohiji on je kazao da od 2012. OEBS sa Republičkom izbornom komisijom organizuje glasanje na Kosovu i Metohiji i da ne veruje da će situacija biti drugačija ovog puta.

Predstavnici Srpske liste u radu kosovske skupštine ne učestvuju od oktobra prošle godine jer im je, kako su tada naveli, bilo uskraćeno pravo da učestvuju u nalaženju pravednog i razumnog rešenja za sudbinu kombinata "Trepča".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 77 idi na stranu