"SNV ne ide u Jasenovac dok je ploče sa ustaškim natpisom"

Zagreb -- Srpsko nacionalno veće ni ove godine neće učestvovati na državnoj komemoraciji u Jasenovcu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Sa Skupštine tog veća je poručeno da sve dok na području spomen parka stoji ploča sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni" neće bit uslova za to.

Državna komemoracija žrtvama i učesnicima proboja iz tog ustaškog logora biće održana u Jasenovcu 22. aprila, a o neprisustvu predstavnika SNV odluči je Skupština SNV.

Umesto odlaska u Jasenovac, SNV će 22. aprila prisustvovati crkvenom pomenu u Maki i učestvovaće u organizaciji alternativne komemoracije s antifašistima i dve jevrejske organizacije, Koordinacijom jevrejskih opština i Bet Izraelom, koje su već ranije najavile bojkot državne komemoracije.

Prema rečima Petra Raića iz Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA), koji je gostovao na skupštini SNV-a, istu odluku donela je i SABA.

Milorad Pupovac, predsednik SNV-a, objasnio je da 'ploča s natpisom 'Za dom spremni' i komemoracija žrtava Jasenovca ne mogu ići zajedno'.

"Manjine su dale veliki doprinos ulasku Hrvatske u EU. Međutim, nakon službenog ulaska su se javili pojedini krugovi koji smatraju da država ne mora ispunjavati svoje obaveze. Oni koji danas ne mogu otrpeti manjine, ne žele dobro ni Hrvatskoj, ni njenim građanima", rekao Pupovac, koji je i saborski zastupnik stranke koja podržava aktuelnu vladu.

Odluka o bojkotu službene komemoracije u Jasenovcu je donesena na izbornoj skupštini SNV-a, koja je u subotu održana u prostorijama Srpske pravoslavne opšte gimnazije u Zagrebu.

Osim što su upoznati s planom rada SNV-a u 2017., delegati skupštine su usvojili i izveštaje za prošlu godinu, a u pozdravnim govorima gostiju ukazano je na ulogu ove najznačajnije srpske institucije u Hrvatskoj, objavile su Novosti, glasilo SNV u Hrvatskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 136 idi na stranu