Zašto više devojčica nego dečaka hoće u vojnu školu?

Ove godine prvi put je više devojčica nego dečaka zainteresovano za upis u srednju vojnu školu. B92 je istraživao razloge.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

"Želim da budem vojni doktor, pa da krenem od vojne gimnazije da bih bila vojni doktor", kaže Natalija Živković iz Užica.

Pre tri godine fizičku spremnost i srpski i matematiku položila je Danica iz Lebana. Šta će žena u vojsci? Pitanje s kojim se suočavala.

"Profesori i drugarice su me sputavali.. Kako ćeš ti da nosiš pušku, vidi kolika si... Sve im je bilo glupo i teško, ali ispostavilo se suprotno", priča Danica.

Na jedno mesto u vojnoj gimnaziji 2017. konkuriše devet učenika. Ove godine više devojčica.

"Imajući u vidu da je paralelno sa konkursom tekao i konkurs za upis u vojnu školu, značajno više dečaka se tamo prijavilo pa je možda to razlog", navodi kapetan fregate Miroslav Ćirić, načelnik odeljenja za nastavu.

Ništa neobično da se za "muška zanimanja" sve više interesuju žene. Ima razloga za to

"Kada neka zanimanja postaju manje atraktivna i manje se zarađuje, dolazi više žena, a muškarci idu na bolje plaćena zanimanja", objašnjava dr Aleksandra Bubera, psihijatar i psihoterapeut.

Psiholozi podsećaju i na momenat sigurnosti - u poslednje vreme državna služba je daleko bezbednije mesto za ženu jer zna da će je radno mesto čekati i kada se vrati sa, na primer, porodiljskog odsustva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 146 idi na stranu