"Dostavili smo sve, nema razloga da ne izruče Haradinaja"

Beograd -- Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da je Srbije pre tri dana dostavila sudu u Kolmaru svu traženu dokumentaciju za suđenje Haradinaju.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Kako kaže, veruje da neće biti razloga da bude odbijen zahtev Srbije za njegovo izručenje.

"Ministarstvo pravde je postupilo po svemu i ispunilo sve zahteve koje je dostavio sud u Kolmaru i pre tri dana dostavili smo traženu dokumentaciju, čime smo odgovorili na sva postavljena pitanja. Verujem da je tražena dokumentacija već stigla pred francuske organe, tako da neće biti razloga da odbiju naš zahtev za izručenje s obzirom da smo postupili u skladu sa svim zahtevima", rekla je Kuburovićeva novinarima u Beogradu.

Sud u Kolmaru je zatražio da mu odgovori na dodatne zahteve budu dostavljeni najkasnije do kraja marta, jer je nastavak rasprave o zahtevu Srbije za izručenje Haradinaja zakazan za 6. april.

Nela Kuburović je rekla da je ono što je bilo sporno dužina kazne koja može da se izrekne s obzirom na to da je ranije krivično zakonodavstvo za krivična delo protiv čovečnosti predviđalo kaznu zatvora do 20 godina, dok je kasnije ta kazna izmenjena i postoji mogućnost izricanja kazne od 30 do 40 godina zatvora.

"Postavlja se pitanje koji je krivični zakon važio u vreme izvršenja dela koja se stavljaju Ramušu Haradinaju na teret, odnosno da li postoji blaži zakon koji se treba primeniti tako da smo dostavili izvode svih odredbi koje su važile od 1999. do danas, kako Krivičnog zakonika, tako i Zakona o krivičnom postupku a nadležni organi će da ocene šta će u konkretnom slučaju da primene", navela je ministarka pravde Srbije.

Haradinaj je priveden 4. januara na teritoriji Francuske, na osnovu poternice koju je protiv njega izdala Srbija za ratne zločine počinjene tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine. O njegovom izručenju treba da odluči sud u francuskom gradu Kolmaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 274 idi na stranu