Damask preko Rusa odgovara Izraelu: Ako nas napadnete...

Sirijska vlada je najavila da će uzvratiti ukoliko Izrael nastaviti da vrši vazdušne napade na sirijsku teritoriju, prenosi Sputnjik.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

Svaki naredni vazdušni udari na sirijsku teritoriju biće dočekani smrtonosnom silom i osvetničkim udarom duboko unutar izraelske teritorije, navodi se u saopštenju.

U saopštenju koje je dostavljeno preko ruskih posrednika navodi se da će napadi na sirijske vojne objekte biti dočekani projektilima lansiranim na izraelske vojske baze. Ukoliko Izrael napadne civilnu infrastrukturu, sirijske rakete će biti ispaljene na izraelsku luku Haifa i fabriku petrohemije. Rakete će biti lansirane bez prethodne najave, piše u saopštenju.

Obaveštenje je usledilo nakon što je sirijski predsednik Bašar al-Asad 20. marta izjavio da je zaštita svojih granica pravo i obaveza svakog naroda.

Izraelska vojska je 17. marta saopštila o nekoliko vazdušnih napada na sirijsku teritoriju; napadi su bili praćeni lansiranjem nekoliko protivavionskih raketa na izraelske vojne avione koji su leteli preko teritorije Sirije. Jedna raketa navodno je presrela izraelski protivraketni sistem „Strela“. Međutim, sirijske vlasti tvrde da su uspešno oborile izraelski avion nedaleko od Damaska.

Nakon incidenata, Izrael je zapretio da će izvršiti napade specijalno za uništavanje sirijske protivvazdušne baterije.

Izraelsko rukovodstvo je navelo da su vazdušni napadi usmereni na borbu protiv krijumčarenja naprednog oružja Hezbolahu u Libanu preko sirijske teritorije.

Izrael i Sirija nisu ni u kakvim ozbiljnim vojnim konfrontacije od kada je izbio građanski rat u Siriji pre šest godina. Izraelske vlasti odbacuju sporadičnu prekograničnu vatru. U Siriji se nalazi oko 800 sovjetskih balističkih raketa koje mogu da nose pola tone eksploziva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 496 idi na stranu