Zaokret:CDU Merkelove u kampanji nastupa protiv izbeglica?

Berlin -- Hrišćansko-demokratska unija (CDU) nemačke kancelarke Angele Merkel tokom predizborne kampanje profilisaće se kao stranka koja se protivi prilivu izbeglica.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

To je objavio "Špigl", dodajući da će se CDU na taj način jasno distancirati od politike dobrodošlice koju je od 2015. zastupala Merkelova, prenosi Hina.

"Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da broj izbeglica ostane konstantno nizak. Situacija iz 2015. ne sme da se ponovi", stoji u nacrtu predizbornog programa čije je delove objavio nemački nedeljnik.

U programskom tekstu pod nazivom "Živeti slobodno i bezbedno u Nemačkoj", CDU-ovi stručnjaci za unutrašnjopolitička pitanja se zalažu za stroge smernice u odnosu prema izbeglicama.

"Spajanje porodica za osobe sa supsidijarnim zaštitnim statusom bi trebalo da bude onemogućeno i posle roka u martu 2018.", stoji u programu.

Supsidijarna zaštita se dodeljuje osobama koje ne ispunjavaju uslov za status izbeglica i koje mogu da budu vraćene u zemlju porekla čim prestanu razlozi njihovog dolaska u Nemačku. Ova mera se u osnovi odnosi na izbeglice iz Sirije.

U programu se takođe traži stroži odnos prema podnosiocima zahteva za azilom koji skrivajući svoj pravi identitet odugovlače postupak provere zahteva, a time i boravak u Nemačkoj.

Istovremeno se traže kaznene mere za savezne pokrajine koje dovoljno efikasno ne proteruju osobe kojima je odbijen zahtev za političkim azilom i koje nemaju pravo boravka u Nemačkoj. Pritom se uglavnom misli na pokrajine u kojima su na vlasti neke od stranaka leve orijentacije, poput Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD), Zelenih ili Levice.

Navodi se da protiv zemalja koje budu odbile da prime svoje državljane kojima je odbijen azil u Nemačkoj, CDU takođe traži "oštre mere", pre svega u obliku smanjivanja pomoći zemljama u razvoju.

Hina navodi da CDU, između ostalog i zbog svog partnera, bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU), pokušava već duže vreme da se distancira od politike iz druge polovine 2015. kada je skoro milion izbeglica nekontrolisano ušlo u Nemačku.

Navodi se da je u tom kontekstu i sama kancelarka Merkel, koja i ove godina nastupa kao kandidatkinja demohrišćana na izborima za Bundestag u septembru, tvrdila da se situacija iz 2015. "više ne sme ponoviti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 496 idi na stranu