"Dokazala sam da su u Račku ubijeni teroristi, ne civili"

Sudija u penziji Danica Marinković je u Haškom tribunalu dokazala da su u Račku ubijeni teroristi OVK, a ne civili kako je tvrdio šef Misije OEBS Vilijam Voker.

Izvor: Sputnjik
Podeli

Račak je bio neposredni povod za bombardovanje Jugoslavije, podseća Sputnjik.

"Račak i istraga koju sam sprovodila u tom slučaju, iako imam iza sebe dugogodišnju karijeru, bili su jedan od najkomplikovanijih u mojoj sudskoj praksi. Zašto? Slučaj Račak desio se na našoj teritoriji u trenutku kad su na njoj bili prisutni strani posmatrači, verifikaciona misija OEBS-a na čelu sa Vilijamom Vokerom. Imala sam teškoća sa njima jer su pokušali da me spreče da sa mojim istražnim timom uđem u Račak, zato što su već unapred imali isplaniran scenario. Voker je već izašao sa izjavom u javnost da se u Račku 15. janura 1999. desio masakr nad nedužnim civilnim stanovništvom koji su navodno počinile srpska vojska i policija. To je bila izmišljena izjava", navela je Marinković.

Dodaje i da se suočavala sa pritiskom da ne uđe u Račak.

"Ponudili su mi da samo ja i sudski veštak bez naše policije i iz pratnju iz Verifikacione misije uđem u selo, što, normalno, nisam prihvatila. Rekla sam im da je u pitanju teritorija države Srbije i da se primenjuje zakon o krivičnom postupku naše države tako da stranci ne mogu da određuju ko će da ide na uviđaj, a još manje da oni kao stranci vrše uviđaj. Rekla sam im da je njihova uloga posmatračka, a ja kao istražni sudija odlučujem da idem na uviđaj, sa ili bez njih", istakla je i nastavila:

"Prvog dana 15. januara mi smo krenuli na uviđaj bez njih, sa svojim timom i u pratnji naše policije koji su po zakonu dužni da obezbede lice mesta dok se vrši uviđaj. Krenuli smo i ušli u Račak, ali tog prvog dana pronašli smo veliku količinu naoružanja i uniforme koja je ostala iza terorističke OVK. Sve smo to na licu mesta popisali i fotografisali i izdali nalog da se prebaci u stanicu milicije u Štimlju, to jest, u SUP Uroševac. Taj prvi dan nismo uspeli da obiđemo ceo Račak, jer su teroristi OVK pucali na nas. Policija mi je rekla da je rizično da idemo dalje. Vratili smo se nazad i pokušali smo da u selo uđemo sutradan. Vokerov zamenik ponovo je pokušao da nas spreči, imali smo žučnu raspravu i u narednim danima OVK je kad god bismo pokušali da uđemo u selo pucao na nas. Tek smo posle tri dana, 18. janura, uspeli da uđemo u selo i tamo smo u džamiji pronašli 40 tela. Među njima jednu ženu i jednog mladića starog 17 godina".

Marinkovićeva je dodala i da je sa sobom povela ekipu stranih novinara i sve što je ona videla, videli su i oni.

"Sudski veštak koji je bio sa mnom, profesor Dobričanin izvršio je neposredni vizuelni predmet tela i odmah je dao mišljenje — da nema tragova zlostavljanja na bilo kojem telu, još manje da je u pitanju masakr, kako je to Voker predstavio. Sve je fotografisano i obeleženo, posle čega sam dala nalog da se tela transportuju u hladnjaču i da se odmah lociraju u Institut za sudsku medicinu u Prištini. Sutradan sam dala nalog za obdukciju, u kojoj su pored našeg tima patologa i sudskih veštaka učestvovali i beloruski i finski tim. Posle završene obdukcije, zaključak srpskog i beloruskog tima, a i stručni tim iz Finske se sa tim složio, bio je jedinstven - smrt je nastupila od povreda zadobijenih iz vatrenog oružja i nije bilo tragova da je nad njima izvršen bilo kakav masakr i povreda koje ka tome vode ni pre ni posle smrti. Dobila sam izveštaj od beloruskog, ali ne i od finskog tima, što je prema našem zakonu trebalo da bude urađeno", rekla je za "Sputnjik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 77 idi na stranu