RIK usvojio uputstvo za glasanje na KiM

Beograd -- Republička izborna komisija (RIK) usvojila je uputstvo za sprovođenje glasanja na izborima za predsednika na Kosovu i Metohiji.

Izvor: Beta
Podeli

Kako se navodi, u uputstvu je procenjeno da bez podrške Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) izbori ne mogu biti bezbedno sprovedeni.

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević kazao je da je RIK-u juče dostavljeno rešenje Kancelarije za Kosovo i Metohiju u kojem se navodi da nije moguće garantovati bezbedno sprovođenje izbornog procesa na Kosovu bez podrške OEBS-a.

Uputstvom je utvrđeno da će predsednički izbori na Kosovu i Metohiji biti sprovedeni uz podršku OEBS-a, a u dokumentu se još navodi da su za njihovo sprovođenje zaduženi RIK i birački odbori, koje čine tri člana - jedan iz vladajuće koalicije i dva iz opozicije.

Rešenje o obrazovanju biračkih odbora i imenovanju članova biračkih odbora RIK treba da donese najkasnije do utorka 28. marta u ponoć, pri čemu poslaničke grupe predlog za njihovo imenovanje treba da podnesu najkasnije do nedelje 26. marta u ponoć.

Za svaki upravni okrug na Kosovu i Metohiji, kako predviđa uputstvo, RIK će obrazovati radna tela koja će imati po 11 članova.

Izborni materijal za biračka mesta na Kosovu i Metohiji biće dostavljen u petak 31. marta biračkim odborima u opštini Raška, odnosno u Vranju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju 2. aprila do 19.00 časova treba da o bezbednosnim uslovima obavesti RIK na osnovu informacija dobijenih od OEBS-a, koji će se starati o transportu izbornog materijala od administrativnog prelaza do biračkih mesta, odnosno od biračkih mesta do administrativnog prelaza.

Uputstvo predviđa da pošto OEBS utvrdi da postoje uslovi za bezbedan transport, izborni materijal bude transportovan sa biračkih mesta u sedište opštine Raška, gde će biti predat koordinatoru RIK-a i gde će biti sačinjen zapisnik, a zapečaćene koverte sa kontrolnim listom, neupotrebljenim glasačkim listićima, nevažećim, kao i važećim glasačkim listićima biće stavljeni u vreću koja se pečati sigurnosnom zatvornicom.

Sednicu RIK obeležila je rasprava o usvojenom uputstvu, pošto je deo predstavnika opozicionih predsedničkih kandidata zahtevao da se donošenje tog dokumenta odloži za narednu sednicu, navodeći da uputstvo nisu dobili blagovremeno da bi mogli da ga razmotre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 77 idi na stranu