Sud: Crna Gora neće dobiti "teroristu" Bogićevića

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je odbio izručenje srpskog državljanina Predraga Bogićevića Crnoj Gori.

Izvor: Tanjug
Podeli

Njega tužilaštvo u Podgorici sumnjiči da je učestvovao u planiranju terorističkih akata pred održavanje parlamentarnih izbora prošle godine u toj državi.

Taj sud je prošlog meseca pravosnažno odbio i izručenje Nemanje Ristića, kojeg Crna Gora traži zbog istih sumnji kao Bogićevića, za kojeg mediji pišu da je vođa "ravnogorskog pokreta".

Apelacioni sud je potvrdio odluku prvostepenog suda (Specijalnog suda) kojom je odbijeno izručenje Bogićevića jer smatra da je molba neosnovana, te da nisu ispunjeni uslovi za izručenje, rekla je Tanjugu portparolka suda Mirjana Piljić.

Ministarstvo pravde Crne Gore je 16. januara zatražilo izručenje Bogićevića i Ristića radi krivičnog gonjenja u toj državi zbog krivičnih dela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju.

Izručenje je odbijeno jer su obojica osumnjičeni da su radnje za koje se terete izvršili na teritoriji Srbije, te da shodno odredbama bilateralnog sporazuma o izručenju između Srbije i Crne Gore nisu ispunjene pretpostavke za njihovo izručenje.

Bogićević je proveo mesec i po u pritvoru, dok je Ristić sve vreme bio na slobodi.

Bogićević i Ristić su bili uhapšeni u Kragujevcu i Beogradu 13. januara po međunarodnoj poternici Crne Gore.

Početkom decembra 2016. godine za njima dvojicom, kao i još dvojicom državljana Rusije, raspisana je poternica Crne Gore zbog sumnje da su organizovali kriminalnu grupu koja je za izborni dan planirala upad u Skupštinu, hapšenje i likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Crnogorsko tužilaštvo vodi postupak protiv grupe od 18 državljana Srbije i dvojice državljana Rusije, a većina ih je u pritvoru u Podgorici.

Neki su nedavno sklopili sporazum o priznanju krivice sa crnogorskim tužilaštvom, preneli su podgorički mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 115 idi na stranu