Opozicija tvrdi: Sprema se krađa izbora na Kosovu

Beograd -- Pokret "Dosta je bilo", DSS i poslanička grupa "Nova Srbija - Za spas Srbije" burno se reagovali na Uputstvo za sprovođenje izbora na KiM.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Pokret "Dosta je bilo" ocenio je da aktuelni premijer i predsednički kandidat vladajuće koalicije Aleksandar Vučić planira da fiktivnim glasovima sa Kosova i Metohije ostvari pobedu već u prvom krugu.

U saopštenju "Dosta je bilo" navodi se da je Vučić procenio da mu za pobedu u prvom krugu nedostaje oko 60.000 glasova i da je zbog toga na sinoćnoj sednici Republičke izborne komisije pribegao, kako se navodi, "starom dobrom Miloševićevom metodu - obezbeđivanju fiktivnih glasova sa Kosova i Metohije".

Republička izborna komisija (RIK) usvojila je noćas, dva sata posle ponoći, Uputstvo za sprovođenje glasanja na izborima za predsednika Srbije 2. aprila na Kosovu i Metohiji, za koje je procenjeno da bez podrške Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) ne mogu biti bezbedno sprovedeni.

"Uputstvo predviđa da se, po zatvaranju birališta, džakovi sa glasačkim listićima transportuju van južne pokrajne i da se prebrojavanje glasova i utvrđivanje rezultata obavlja u Vranju i Raškoj. Koza će, dakle, čuvati kupus, kao i na prethodnim izborima", navodi u saopštenju pokreta Dosta je bilo.

Taj pokret ukazao je i da će biračke odbore na Kosovu činiti svega tri člana koje će moći da predlože isključivo parlamentarne stranke, dok ostali kandidati neće moći da predlože članove biračkog odbora u proširenom sastavu, kao što je to moguće u svim drugim opštinama i gradovima u Srbiji.

Pokret smatra i da je loše to što će zapisnici sa biračkih mesta biti dostupni tek po isteku roka za prigovor, odnosno što će i glasači i predsednički kandidati biti onemogućeni da u roku od 24 časa ulože prigovor i izjave žalbu sudu.

"Izbori na Kosovu i Metohiji će se, na ovaj način, održavati potpuno drugačije nego u ostatku Srbije, što je protivustavno i protivzakonito, i o čemu se Ustavni sud već dva puta negativno odredio, posle izbora 2014. i 2016. godine. To 'legalistima' u SNS koaliciji očigledno ne smeta", dodaje se.

Pokret "Dosta je bilo" je najavio da će u saradnji sa ostalim opozicionim strankama i kandidatima koji imaju svoje predstavnike u RIK-u koristiti sva redovna pravna sredstva i da će zahtevati od nadležnih sudova da Uputstvo RIK-a hitno bude stavljeno van snage.

"U Srbiji jednom treba da prestane krađa izbora preko fiktivnih glasova sa Kosova i Metohije. To je radio Milošević, sa čuvenih 114 odsto izlaznosti, to je na prošlim izborima radio i Vučić sa zapisnikom u kom kandidat za poslanika ni sam za sebe nije glasao!", navodi pokret "Dosta je bilo".

Demokratska stranka Srbije (DSS) saopštila je da je Republička izborna komisija usvojila nezakonito Uputstvo za sprovođenje izbora na Kosovu i Metohiji i da je time unapred potvrđena opravdanost sumnje u regularnost izbornog procesa u pokrajini.

"Brutalno ignorišući odluke Ustavnog suda, RIK je doneo nezakonito Uputstvo za sprovođenje glasanja na izborima za predsednika republike, glasovima članova-predstavnika kandidata Aleksandra Vučića, Nenada Čanka i Miroslava Parovića... Predsednički kandidati neće moći da vrše kontrolu na biračkim mestima, niti da kontrolišu transport izbornog materijala sa svih biračkih mesta do Vranja i Raške, gde će se glasovi brojati i utvrđivati izborni rezultat", navodi se u saopštenju DSS-a.

Ta stranka je dodala da je RIK usvojio takvu odluku i pored toga što je Ustavni sud Srbije zaključio da postoje nezakonitosti prilikom sprovođenja izbora na teritoriji Kosova i 2014. i 2016. godine.

"DSS podseća da je članom 166. Ustava Srbije utvrđeno da su 'odluke Ustavnog suda konačne, izvršne i opšteobavezujuće', a članom 171. da je 'svako dužan da poštuje i izvršava odluku Ustavnog suda'. Svesno donošenje nezakonitih akata od strane RIK-a, republičkog organa, ukazuje da se Srbija voljom vlasti ispisuje iz kruga zemalja koje se mogu nazvati pravnom državom", navodi se u saopštenju DSS.

Predsednica poslaničke grupe "Nova Srbija - Za spas Srbije" Sanda Rašković Ivić izjavila je da je Uputstvo za sprovođenje izbora na Kosovu i Metohiji protivustavno i da se njime omogućava izborna krađa.

Ona je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije kazala da je uputstvo noćas na sednici Republičke izborne komisije (RIK) usvojeno uz pomoć glasova predstavnika Lige socijaldemokrata Vojvodine i predsedničkog kandidata Miroslava Parovića.

"Vidimo da se sprema jedna mega krađa i pitamo predsednika Vlade (Aleksandar Vučića) i ljude u RIK-u i Zavodu za statistiku, jer svi su umešani, odakle vam, gospodo, obraz da to radite i zašto kršite Ustav?", upitala je Sanda Rašković Ivić.

Ona je podsetila da je Ustavni sud 16. aprila 2016. godine utvrdio da su nezakonite odredbe uputstva kojima se predviđa da odmah po završenom glasanju, a pre utvrđivanja rezultata glasanja članovi biračkog odbora sav birački materijal predaju koordinatorima RIK-a u opštini Raška, odnosno u gradu Vranju i da se tek u tim mestima utvrđuju glasovi i popunjavaju zapisnici.

Sanda Rašković Ivić je istakla da glasovi ne bi smeli da se broje i zapisnici popunjavaju van biračkog mesta i da na celoj teritoriji Srbije treba da važe ista pravila.

Prema njenim rečima, neprihvatljivo je da glasove ne broje članovi biračkih odbora nego neki koordinatori iz Srpske napredne stranke.

"Naša vlast krši Ustav, oni guraju Kosovo i Metohiju i svode je na neku drugu teritoriju - prekookeansku koja nema sa Srbijom nikakve veze. Politički je jako opasno to što rade, jer time priznaju da je Kosovo nešto drugo, da ne kažem ne daj Bože nezavisno, a sa druge strane naoštrili su mišiće za jednu ozbiljnu krađu više od 100.000 glasova", rekla je Sanda Rašković Ivić.

Dijana Vukomanović iz iste poslaničke grupe govorila je na konferenciji o smrti radnika "Goše" zatraživši da se o samoubistvu zbog neisplaćenih zarada izjasni makar ministar privrede Srbije.

Ona je rekla da se ne sme dozvoliti kršenje radničkih prava i istakla da su ljudi u Srbiji "gladni hleba i slobode" i da na ta pitanja neko mora da odgovori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 274 idi na stranu