"Na Balkanu bolje, ali setimo se šta je Princip pokrenuo"

Sarajevo -- Evropski lideri imaju jasan izbor na Balkanu - ili će se baviti tamošnjim problemima ili će se balkanski problemi baviti njima, kaže Karl Bilt.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Nekadašnji visoki predstavnik EU u BiH, u autorskom tekstu za internet-izdanje Project Syndivate, predlaže da se ubrza proces proširenja i prijema novih članica, te da se program "istočnog parterstva" EU zameni s "balkanskim partnerstvom" koje će na kraju dovesti do pristupanja ovih država Uniji.

Autor navodi da je svestan da za to treba vremena, ali ističe da se mora početi raditi odmah.

Za početak, kako kaže, EU može početi posredovati u rešavanju preostalih manjih pitanja međudržavnih granica.

"Istovremeno s ubrzanjem procesa evropskih integracija, kako bi se rešio sve opasniji rizik konflikta na Balkanu, EU treba da demonstrira da poseduje i volju i metode tako što će u region poslati svoje borbene grupe da izvode vojne vežbe. To bi poslalo moćnu poruku da njene vojne snage nisu tigar od papira, te da, osim reči, ima još potencijala koje može da upotrebi", naveo je Bilt, prenosi sarajevski "Dnevni avaz".

Bilt kaže da je njegova zabrinutost za Balkan počela kada je tokom prošlogodišnjeg privatnog boravka u BiH mnogo puta pitan da li će ponovo biti rata.

Ističe da se ratovi, poput onih pre 27 godina na Balkanu, neće ponoviti.

"Situacija danas bitno je drugačija nego što je bila tada. Ali, već smo puno puta u istoriji imali priliku da vidimo kako pojedinac može zametnuti požar koji će biti teško obuzdati. Nekada davno u Sarajevu je Gavrilo Princip pokrenuo svetski rat kada je ubio nadvojvodu Franca Ferdinanda. Polako ali sigurno danas region postaje zapaljiv, a ovog puta iskra bi mogla planuti u Skoplju", upozorio je Bilt.

On navodi i da su se lideri Evropske unije iznenada probudili s novim realnostima na Balkanu. Na samitu održanom početkom ovog meseca oni su, navodi dalje, istakli potrebu pojačanog angažmana Unije na Balkanu, ali i da potisnu Rusiju iz tog regiona.

Bilt dodaje i da je od propasti Otomanskog carstva, Balkan izvor nestabilnosti:

"Mešovit u verskom, nacionalnom, kulturološkom smislu, koncept stvaranja nacionalnih država doveo je do stalnih nestabilnosti u kojima ratovi i teški zločini nisu retkost."

"Nastanak sedam novih, često međusobno antagonizovanih država jasno je stavio do znanja da će stabilnost regiona zavisiti od novog okvira. Ovog puta on se zove EU. Zahvaljujući vlastitim iskustvima na smirivanju i rešavanju dugogodišnjih nacionalnih sukoba u drugim delovima Evrope, Unija je dobila zadatak da poveže Balkan i suzbije nacionalna sukobljavanja", naveo je Bilt

Podseća da je na samitu u Solunu 2003. dato je obećanje o pristupanju svih balkanskih država EU i kako je bilo važno da se takvo obećanje dâ, tako je sada teško da se ono održi.

"Čim su se balkanski problemi umirili, lideri Unije pretpostavili su da su osigurali mir. Njihovo rutinsko pristupanje Balkanu u suštini je dovelo samo do očuvanja statusa kvo."

Nakon što je Žan Klod Junker 2014. godine izabran za predsednika Evropske komisije, dao je i izjavu da za vreme njegovog mandata neće biti novih proširenja.

"Status kvo je potvrđen. Njegova izjava je tehnički bila sasvim ispravna. Ali je politički bila katastrofalna. Kako je svetlo koje je motivisalo i donosilo reforme, ugašeno, nacionalizam je, kako se i očekivalo, počeo da raste. EU je, u međuvremenu, postala fiksirana svojim problemima, poput finansijske i dužničke krize država članica Unije", piše dalje Bilt.

Navodeći svoja iskustva kroz funkcije koje je imao u vezi s balkanskim državama, autor ističe da je "jedini put napred u tome da Evropa pokaže svoju moć".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 136 idi na stranu