Vulin: Zatvoren 181 ilegalan dom za stare

Ministar za rad Aleksandar Vulin izjavio je da je u prethodnom periodu pronađen i zatvoren ukupno 181 ilegalan dom za stare osobe.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

On je dodao da će država nastaviti da zatvara takve objekte.

Vulin, koji je u Gadžinom Hanu uručio licencu za rad privatnom domu za stara lica, apelovao je na građane da ne ostavljaju svoje roditelje u ilegalnim domovima za stare, jer tako ugrožavaju zdravlje i život njihovih najmilijih.

"Da bi legalni domovi za stare mogli da funkcionišu, mi moramo da nastavimo sa upornom i tvrdoglavnom borbom protiv ilegalnih domova. Naša inspekcija socijlne zaštite je u periodu otkako smo mi preuzeli odgovornost u borbi protiv ilegalnih domova zatvorila 71 ilegalan objekata, a ukupno 111. Ako računamo i inspekciju u Vojvodini, sve zajedno 181 ilegalan dom je pronađen i zatvoren", rekao je Vulin novinarima.

On je istakao da još ima ilegalnih domova i da svi zajedno moramo da se borimo protiv tog zla.

Vulin je kazao da građani treba da prijave ilegalne domove.

"Apelujemo - nemojte ostavljati svoje roditelje u ilegalnim domovima, tamo gde nemaju lekara i socijalnog radnika, tamo gde niste potpisali ugovor za njih. Na sajtu Ministarstva rada postoji spisak licenciranih domova. Ako nije na spisku onda dovodite i ozbiljno ugrožavate zdravlje i život vaših najmilijih. Država će se protiv toga odlučno boriti", poručio je Vulin.

Ministar Vulin je istakao da između državnih i privatnih domova ne sme da ima nikakve razlike ni po potanju usluga, odgovarajućim zakonskim rešenjma, a ni po odnos države.

"U Srbiji 17,5 odsto staovništva je starije od 65 godina. To govori da će potreba za ovakvim objektima biti veća. Država će se truditi da svoje postojeće kapacitete dovede na najveći mogući nivo, ali neće moći da ih proširuje", kazao je on.

Vulin je dodao da je zbog toga važna privatna inicijativa i privatni kapital.

"Zato ćemo se truditi da izjednačimo privatne i državne domove i kada je u pitanju pristup odgovarajućim fondovima, kao podsticaj da se isplati da ulože novac", rekao je on.

Prema njegovim rečima, velika je stvar da neko, ko je radni vek proveo u inostranstvu, došao u Srbiju i rešio da pare potroši kod nas.

Vulin naglašava da mora da se obezbedi da to ne budu usamljeni primeri, već da takvih domova bude što više.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 146 idi na stranu