"Tukli su nas dok im Jovka nije rekao dosta"

Beograd -- U epizodi „Silom protiv sedme sile“ kroz usta Bojane Janković, mlađe sestre novinarke Tanje Janković, ispričana je potresna priča o stradanju njihove porodice.

Izvor: TV Prva
Podeli
Screenshot / TV Prva
Screenshot / TV Prva

U emisiji "Život priča" Jankovićeva je govorila i o torturi kroz koju svi članovi njene porodice prolaze već pet godina.

Prvi deo priče koja se emituje u dve epizode govori o događajima koji su doveli do borbe za pravdu koju porodica Janković vodi.

Sestre Janković iz rodnog Vranja dolaze u Beograd na studije. Veoma su vezane i jedna bez druge nisu kompletne.

Kada je Tanja počela da radi za Insajder, svi smo reagovali drugačije: tata nije voleo, mama je bila ponosna, a ja sam bila srećna zbog nje jer je ona mislila da je to vrhunac njene karijere. Ja sam znala da ćerona tu sebe da nađe jer ona je to: neustrašiva, borac za pravdu, ide tamo glavom gde neko ide nogom“, priča Bojana Janković. Ali, niko nije ni sanjao da će tata ipak biti u pravu. Tanja u redakciji Insajdera počinje da istražuje zloupotrebe u rudniku Kolubara i odmah na početku počinju pritisci.

Prelaskom iz informativne redakcije B92 u Insajder, na kolegijumu je prihvaćena moja ideja da radimo temu Kolubara. Već nakon mesec dana istraživanja, počinju prvi pozivi na 'sastanke' sa svih strana, upozorenja, predlozi. Zvali su me svi – od intelektualaca do kriminalaca. Jedan poziv je bio naročito interesantan – ticao se Palme i Keneta. Na sastanak sam otišla sa Bojanom, a čovek mi je rekao – oni ne pitaju šta košta da ti odustaneš“, svedoči Tanja o tome kako je počela njena i golgota njene porodice. Na pitanje o kojoj se sumi radi, sagovornik vadi papir i olovku i kaže joj da napiše sumu, ali da se ne blamira sa manje od milion evra. Tanja ostaje zapanjena i postavlja samo jedno pitanje – „Mogu li oni mene sad da ubiju?“

Posle tog događaja, Tanja postaje svesna da je u pitanju pretnja, poruka da smesta prekine da se bavi Kolubarom. Međutim, uskoro Dragan Marković Palma optužuje Tanju Janković da je tražila novac kako ne bi objavila informacije o njegovim firmama do kojih je došla istražujući za Insajder. Kada je Insajder telefonom pozvao Palmu da potvrdi to što je naveo i nudio mu gostovanje u emisiji, Palma je demantovao sve što je rekao i odbio gostovanje.

U isto vreme u Vranju počinje serija paljevina automobila, lokala, čak i kuća, ljudi bivaju napadnuti, jer nisu hteli da plaćaju reket lokalnim moćnicima“, nastavlja priču Bojana. Tada je za načelnika vranjske policije postavljen Slađan Velinović. Tanja alarmira kolege da počnu da izveštavaju o tome i postave pitanje policiji zašto ništa ne preduzima.

U septembru 2012. Jankovići porodično odlaze u Vranje na svadbu kod najbližih rođaka. Tamo grupa muškaraca, sedeći u društvu sa policijskim inspektorom Nenadom Jovanovićem, poznatijim kao inspektor Jovka, počinju da provociraju Tanju na osnovu toga na kojoj televiziji radi i da joj prete, uporni u tome da izazovu incident. Iz poštovanja prema porodici bliskih rođaka na čiju su svadbu došli, Jankovići, ne želeći da doprinesu izazivanju incidenta, odlučuju da odu. Ipak, nisu uspeli da umaknu.

Izlazeći iz restorana, Jankoviće napadaju šestorica muškaraca koje je predvodio policijski inspektor Jovka. Bojanu je on nokautirao i polomio joj nos, zbog čega je dva puta operisana. Bojanin i Tanjin otac Zoran je brutalno pretučen, pošto su ga oborili na zemlju i šutirali. Bojanin suprug Darko uboden je oštrim predmetom ispod ruke. O svemu tome postoje dokazi u vidu lekarskih nalaza i izjave svedoka. Inspektor Jovka i dalje radi i ni dana nije suspendovan niti je vođen disciplinski postupak.

Ta količina mržnje i agresije u njihovim očima, ne gledajući gde udaraju...tukli su dok im Jovka nije rekao dosta...i onda kažu da to nije pokušaj ubistva“, i danas uznemireno svedoči Bojana, koja je skočila među šestoricu muškaraca da pomogne suprugu. I dobila pesnicu u nos.

Poziv Tanje Janković upućen policiji da dođe na mesto napada biva ignorisan. I onda novinarka zove tadašnjeg ministra policije Ivicu Dačića, koji je upućuje na svog šefa kabineta Vanju Vukića. Tek nakon njegove intervencije dolazi patrola i nalaže da mu se dostavi video/snimak sigurnosnih kamera. Za sve to vreme inspektor Jovka, koji je tukao porodicu Janković, da bi sakrio učešće u incidentu, presvlači svoju, Bojaninom krvlju umrljanu i pocepanu košulju.

Policija odmah nakon događaja počinje svesrdno da zataškava događaj, što im uglavnom uspeva već četiri i po godine. U izveštaju sačinjenom nakon događaja načelnik vranjske policije piše da su im tužioci naložili da se umesto krivičnih podnesu prekršajne prijave, što kasnije isključuje mogućnost da se podnesu krivične prijave. Tužioci to kasnije demantuju i tvrde da su tek 20 sati nakon događaja obavešteni o tuči i to sa neistinitim činjenicama.

Od tada porodica Janković, razapeta između Vranja i Beograda, živi u strahu da će se napadači vratiti da završe započeto.

Mi smo krenuli za Beograd, da vozimo oca kod lekara, da tražimo pomoć i zaštitu. Jedino smo želeli da ostanemo porodica, da se zaštitimo od svega što nam preti“, u suzama prepričava Bojana.

U međuvremenu, zahvaljujući Vanji Vukiću policijska uprava u Vranju biva stvaljena pod lupu Sektora unutrašnje kontrole MUP-a Srbije. U strahu za živote ćerki, Tanjin i Bojanin otac odbija saradnju sa policijom, a kada je ipak primoran da da izjavu, negira da ih je tukao inspektor Jovka. Ipak, unutrašnja kontrola MUP-a sačinjava izveštaj o svim propustima koji su napravljeni tokom i posle događaja na svadbi. Iako po pravilu izveštaj treba poslati direktoru policije i ministru, taj dokument sticajem okolnosti nestaje. Tanja, pritisnuta grižom savesti prema porodici, daje i poslednje atome snage u borbi, pokušavajući da sazna da li dokument uopšte postoji i da li su u izveštaju navedeni propusti u radu policijske uprave u Vranju. I kada konačno dobija izveštaj, shvata da je on falsifikovan. Naime, u jednoj kopiji izveštaja se pominje da će o onome što piše u dokumentu biti obavešten republički javni tužilac i direktor policije Milorad Veljović, dok u drugoj kopiji toga nema.

Celu emisuju možete pogledati na sajtu prva.rs.

U drugom delu serijala, koji se emituje u sredu 29. marta u 22h na TV Prva možete pogledati sa čim su se sve suočavali Jankovići u pokušajima da se izbore za pravdu i zaštitu svoje porodice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 146 idi na stranu