Jeremić: Glasajte za drugi krug, moramo da im vidimo leđa

Beograd -- Kandidat za predsednika Srbije Vuk Jeremić rekao je u Beogradu da su predsednički izbori 2. aprila "neravnopravna i nemoguća borba", ali da će pobediti na njima

Izvor: Beta
Podeli

Jeremić je na skupu u Dorćol placu, koji su za njega organizovali mladi aktivisti njegovog izbornog tima, pozvao okupljene da 2. aprila glasaju za "drugi krug".

"Izađite i glasajte 2. aprila za drugi krug jer moramo da im vidimo leđa. Učiniću sve da ispunim vaša očekivanja i 2. aprila i na Uskrs i kada ih pobedimo. Biće puno posla. Idemo zajedno. Idemo u drugi krug", rekao Jeremić pred više od 600 mladih, a preneo njegov izborni tim.

On je dodao da su predstojeći predsednički izbori borba za zajedničku budućnost.

Jeremić je ranije rekao da je on "najopasniji protivnik" i "glavna meta oštrice režima Aleksandra Vučića".

Gostujući na Radio-televiziji Vojvodina, Jeremić je povodom tužbe koje je podneo protiv dnevnog lista "Informer" rekao da je "čudno" da medijski navodi o zloupotrebama, dok je vodio Ministarstvo spoljnih poslova "isplivavaju na površinu tek danas".

"Odlučio sam da tužim 'Informer' kao zvanično glasilo režima, kao simbol i lice režima. Bio sam predmet istrage poreskih organa duže od godinu dana a državna revizorska kuća je pročešljala svaki papir o periodu kada sam bio ministar. Ministar nisam duže od šest godina, zar nije čudno da to tek danas isplivava", upitao je Jeremić.

Bivši ministar spoljnih poslova je naveo i da je sve svoje prihode prijavljivao u Srbiji, "a ne u Bugarskoj ili na egzotičnim ostrvima".

"Da je bilo elemenata za krivičnu prijavu, ona bi bilo odavno podneta. Takvi navodi se nisu pojavljivali ni tokom kampanje za izbor generalnog sekretara UN. Mene niko ne može da uceni, zato sam najopasniji protivnik režima", rekao je kandidat grupe građana "Moramo bolje".

Upitan iz kojih sredstava finansira svoju kampanju, Jeremić je kazao da je "isključivo" reč o domaćim izvorima i donacijama građana Srbije.

Jeremić je osporio reprezentativnost istraživanja stavova javnog mnjenja po kojima će aktuelni premijer Aleksandar Vučić pobediti već u prvom krugu izbora, navodeći da "ozbiljna istraživanja pokazuju da je drugi krug potpuno izvestan ako ne bude ozbiljnih neregularnosti, pogotovo kada je Preletačević prikupio potpise".

Govoreći o Kosovu i Metohiji, Jeremić je kazao da Ustav Srbije i rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN treba da predstavljaju okvir za rešenje tog pitanja.

Jeremić je naveo i da kao predsednik Srbije "nikada" ne bi podržao uvođenje sankcija Rusiji, ali i da bi se zalagao da vojna neutralnost bude kategorija Ustava Srbije.

"Aktuelna vlast nas puzajući približava NATO-u. Kao predsednik, neću dozvoliti da Srbija postane članica NATO-a, jer smatram da bi bili manje bezbedna zemlja. Ako se postavi pitanje promene Ustava Srbije, založiću se da se u taj akt unese i vojna neutralnost", kazao je Jeremić.

Komentarišući slučaj rušenja objekata u beogradskoj četvrti Savamala, Jeremić je ocenio da je reč o "simbolu ogoljenog banditizma zbog kojeg će neki morati da odgovaraju".

"Savamala je uz Briselski sporazum, jedan od dva najveća primera štetočinstva režima Aleksandra Vučića. Briselski sporazum je katastrofalno ispregovaran, takvih koncesija ne bi smelo biti u budućnosti", rekao je Jeremić.

Politika

strana 1 od 8252 idi na stranu