Tilerson stigao u Meksiko

Meksiko Siti -- Američki državni sekretar Reks Tilerson stigao je u Meksiko gde će se sresti sa liderima te zemlje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Nastojaće da ublaži diplomatske tenzije zbog trgovinske i imigracione politike predsednika Donalda Trampa.

Tilerson će u četvrtak razgovarati sa meksičkim predsednikom Enrike Penja Nijetom, preneo je AFP.

U sredu je meksički ministar spoljnih poslova Luis Videgaraj, uoči sastanka sa visokim američkim zvaničnicima, rekao da Meksiko neće prihvatiti nove, jednostrane predloge SAD u vezi sa imigracijom i neće oklevati da se obrate Ujedinjenim nacijama kako bi zaštitile imigrante.

Novi predlozi SAD biće glavna tema na predstojećim sastancima meksičkih zvaničnika sa američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom i ministrom za unutrašnju bezbednost Džonom Kelijem u sredu i četvrtak, rekao je Videgaraj, prenosi Rojters.

Tilerson i Keli posećuju Meksiko u vreme zahladjenja odnosa izmedju dve zemlje, nakon dolaska Donalda Trampa na čelo SAD 20. januara, navodi britanska agencija.

Stotine ljudi nedavno se okupilo u meksičkom gradu Sijudad Huarez blizu granice sa SAD, kako bi formirali "živi zid" u znak protesta protiv planova američkog predsednika da podigne zid izmedju dve zemlje.

Tramp je ranije najvio da će podići zid na granici sa Meksikom kako bi sprečio ilegalne migracije, kao i da će taj zid platiti Meksiko.

AP je nedavno objavio da Trampova administracija razmatra predlog mobilizacije do 100.000 pripadnika trupa Nacionalne garde koji bi hapsili ilegalne imigrante, uključujući milione koji ne žive ni blizu granice sa Meksikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 533 idi na stranu