Trampovo Kosovo - nema nikakvog zaokreta

Beograd, Vašington -- Pobeda Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD naišla je na retko pozitivan odjek u određenim delovima javnosti u Srbiji, delom i zbog Kosova.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Kako se tada moglo čuti, Tramp i njegova navodna bliskost s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom značili bi "popuštanje" najmoćnije zemlje na svetu prema nezavisnosti teritorije koju mnogi percipiraju kao "američki projekat". Pojedini mediji u Srbiji su čak išli toliko daleko da su poručivali da će "Tramp vratiti Kosovo Srbiji".

Ipak, umereniji glasovi su od samog starta upozoravali na to da nova američka administracija neće praviti nikakve zaokrete u većem delu spoljne politike, a naročito ne na, u ovom trenutku, ne preterano značajnim i "atraktivnim" mestima, kao što je Balkan.

Tako su nade da će Tramp, metaforički, rušiti spomenik supruga svoje ljute protivnice Hilari Klinton u Prištini relativno brzo utihnule, a poslednjih dana stižu i opipljivi dokazi da SAD i dalje stoje iza projekta kosovske nezavisnosti.

Prva poruka iz Bele kuće stigla je od Metjua Palmera, koji je nakon posete Beogradu bio i u Prištini, gde je izjavio da "odnos SAD prema Kosovu i Balkanu ostaje nepromenjen".

Palmer, inače bivši službenik Ambasade SAD u Beogradu, gde je bio zadužen za obaveštajne poslove, sada je Direktor kancelarije za jugostočnu Evropu u Stejt departmentu. Iako se moglo pročitati i da je on deo "Trampovog tima", njega je na funkciju u Stejt departmentu postavila administracija Baraka Obame.

Nedugo nakon "Obaminog čoveka", oglasio se i sam Donald Tramp, koji je za godišnjicu jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju poslao pismo čestitke.

Osim što je napisao da su SAD "zajedno sa građanima Kosova slavili zlatnu medalju na Olimpijskim igrama i ulazak reprezentacije u FIFA", Tramp je u čestitki naveo da "budućnost suverenog, multietničkog, demokratskog Kosova, leži u stabilnom i prosperitetnom regionu Balkana, koji je u potpunosti integrisan u međunarodnu zajednicu".

Za razliku od manje-više protokolarne čestitke, žena koju na funkciju jeste postavio Donald Tramp, nova ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli, izjavila je nešto mnogo konkretnije - da Kosovo zaslužuje da bude punopravna članica UN.

Kao i Tramp, ona je navela da mora još da se radi na učvršćivanju vladavine prava na Kosovu, ali i da SAD veruju da međunarodna zajednica mora da prepozna "velike skokove Kosova nakon nezavisnosti".

"Kosovo zaslužuje svoje mesto na međunarodnoj sceni, uključujući i kao punopravna članica UN", navela je Niki Hejli.

Zanimljivo je istaći da je Niki Hejli jedno od iznenađenja u timu Donalda Trampa, jer su tokom kampanje bili u otvorenom sukobu. Takođe, poznata je kao neko ko ne štedi oštre reči prema Rusije i i po imenovanju je okarakterisana kao "antiruski čovek u Trampovom timu".

Za podršku Kosovu, Tramp je ovih dana dobio zahvalnost i lično od predsednika kosovske skupštine Kadrija Veseljija, koji je objavio njihovu zajedničku fotografiju na Tviteru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 72 idi na stranu