Na zahtev ruskog ambasadora: Sednica PIC sutra u Sarajevu

Sarajevp -- Sednica Saveta za implementaciju mira (PIC) biće održana sutra u Sarajevu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

To je potvrdio ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov koji je i zatražio održavanje sednice zbog novonastale situacije povodom najave podnošenja zahteva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije, prenela jer Fena.

Sednica PIC-a počeće u 13 sati.

Ivancov je s novinarima u Sarajevu rekao da zahtev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije nema saglasnost institucija BiH.

On je ponovio da Ustav BiH nalaže da Predsedništvo BiH odlučuje o pitanjima spoljne politike, što podrazumeva i odnose s međunarodnim organizacijama. Prema njegovim rečima, u ovom slučaju dva člana Predsedništva BiH su protiv revizije presude, prenosi Fena.

"Iako se može reći da se tužba odnosi na period kada je Slobodan Milošević bio predsednik Srbije, revizija ove tužbe odnosi se na državu Srbiju zbog čega Srbi u Srbiji i Republici Srpskoj ovu tužbu shvataju kao tužbu na svoj račun", ocenio je Ivancov.

Mišljenja je da zbog toga može doći do određenih napetosti, a Ivancov takvu situaciju naziva opasnom što može dovesti do nekih konflikata, zbog čega smatra da međunarodna zajednica mora dati svoj stav o tome. To je ujedno i razlog zbog kojeg je zatražio vanrednu sednicu Saveta za implementaciju mira (PIC) .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 138 idi na stranu