Izetbegović: Softić nosi pismo, Ivanićeve reči bez osnova

Sarajevo -- Kabinet bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića tvrdi da Sakibu Softiću nije prestao mandat agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Kako je saopšteno, pravno je neutemeljen stav predsedavajućeg Predsedništva BiH Mladena Ivanića koji Softiću osporava legitimitet da podnese zahtev za reviziju presude protiv Srbije.

U saopštenju se navodi da je Predsedništvo BiH odlukom od 4. oktobra 2002. godine imenovalo Sakiba Softića za pravnog agenta Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Savezne Republike Jugoslavije.

"U svojstvu agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde, Softić je ovlašćen da zastupa BiH i ima legitimaciju da u ime BiH poduzima sve pravne radnje u vezi sa tužbom BiH koje su propisane Statutom i Pravilima Suda. Jedna od tih pravnih radnji jeste i radnja pokretanja postupka revizije presude od 26. februara 2007. godine", piše u saopštenju Izetbegovića.

Izetbegović ukazuje da u odluci nije propisano bilo kakvo ograničenje mandata Softića, te da ta odluka Predsedništva BiH nikada nije izmenjena, niti je ikada stavljena van snage.

"Predsedništvo BiH nije razrešilo Softića dužnosti agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde pošto je taj Sud izrekao Presudu od 26. februara 2007. godine", piše u saopštenju u kojem Izetbegović dodaje da je odluka iz oktobra 2002. godine o imenovanu Softića i dalje službeni stav Predsedništva BiH.

Iz Izetbegovićevog kabineta se dalje tvrdi da, po Statutu i Pravilima MSP, ne postoji nijedna odredba koja nalaže da postupak revizije presude mora biti praćen novom odlukom nadležnog organa države kojom se iznova imenuje agent te države pred tim sudom.

"To potvrđuje i činjenica da je MSP, na osnovu iste odluke Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine, prihvatio Softića kao agenta BiH u postupku revizije presude MSP od 11. jula 1996. godine, koji je SR Jugoslavija pokrenula 24. aprila 2001. godine", saopštio je Izetbegovićev kabinet.

U saopštenju piše da je pismo koje je Ivanić juče, posredstvom specijalnog izaslanika uputio MSP, osporavajući bilo čije pravo da u ime BiH podnosi aplikacije, u direktnoj koliziji sa, kako se navodi, legalnom i legitimnom odlukom Predsedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine.

Izetbegović je Ivanića optužio za neustavno delovanje radi predstavljanja "privatnih stavova koji su direktno suprotni službenom stavu Predsedništva BiH izraženom u odluci od 4. oktobra 2002. godine".

Živko Radišić koji je 2002. godine bio srpski član Predsedništva BiH, bio je protiv imenovanja Softića za agenta BiH pred MSP, ali nije stavio veto na tu odluku, koji bi potom potvrdila Narodna skupština RS.

S obzirom da Radišić nije stavio veto, odluka o imenovanju Softića za agenta je objavljena u Službenom glasniku BiH.

Odluka da se podnese zahtev za reviziju presude pred MSP u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije prošle sedmice je doneta na skupu čiji je pokrovitelj bio bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, ali o tome nema zvaničnog stave Predsedništva BiH, koje je po Ustavu nadležno za to pitanje.

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić je za sutra najavio sednicu na kojoj bi tročlano Predsedništvo trebalo da se izjasni o pitanju revizije presude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 138 idi na stranu