AI kritikuje Srbiju: Od devedesetih do Savamale

Beograd -- U najnovijem izveštaju Amnesti internešenel kritikuje Srbiju zbog postupaka vezanih za ratne zločine iz devedesetih, odnosa s Prištinom, ali i zbog migranata.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ova nevladina organizacija sa sedištem u Londonu navodi da izbeglicama i migrantima koji se u Srbiji nalaze na putu ka EU nedostaje adekvatna zaštita.

Sa procesuiranjem ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i dalje se odugovlači, dok je pozicija glavnog tužioca za ratne zločine ostala upražnjena, navodi AI u izveštaju.

Napominje se da je postupak protiv bivšeg šefa Državne bezbednosti Radomira Markovića i trojice bivših visokih funkcionera DB-a za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije u aprilu 1999. godine u zastoju, nakon što se ključni svedok nije pojavio na sudu.

U izveštaju za 2016. o stanju ljudskih prava u Srbiji, Amnesti tvrdi i da su provladini mediji u Srbiji nastavili sa "diskreditacijom nezavisnih novinara i branilaca ljudskih prava, uključujući kancelariju ombudsmana".

Navodi se i da su nezavisna novinska udruženja zabeležila na desetine incidenata, čija su meta bili novinari, a u koje spadaju i fizički napadi i pretnje smrću.

Amnesti navodi i da je u Beogradu zabeleženo nekoliko slučajeva prisilnog iseljavanja, uključujući rušenje objekata i raseljavanje stanara u Savamali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 148 idi na stranu