Mladi astronomi morali da "skrpe za put", pa uzeli medalje

Blizanci iz Niša Bogdan i Novak Stanojević (17) osvojili su sredinom decembra u Indiji na svetskom prvenstvu iz astronomije bronzu i srebro.

Izvor: Slobodan Maričić
Podeli

O njima je počelo da se priča tek nedavno nakon što je na Tviteru okačena njihova fotografija sa medaljam ispod koje je pisalo da su sami morali da skupe novac za put.

Dva dana pred put nisu znali da li će ići, a kako se navodi, koliko su energije uložili u učenje toliko su morali da se potrude da skupe novac.

Bogdan Stanojević u intervjuu za B92.net kaže da je ministarstvo dalo deo koji je oko 15 procenata od potrebne sume.

Kako navodi, njihovi vršnjaci u Indiji čudili su se kako je moguće da su sami morali da skupljaju novac za put.

"Objasniš im, a oni odmah 'kako to misliš, ne razumem, pa to ovde nije tako'. U Indiji ima dosta siromaštva, ali za nauku i obrazovanje se ne dovodi u pitanje da li će biti. I za učenike i za profesore i za pripreme... Nisu mogli da shvate da država nije platila, i to da uopšte može da dođe do toga, da gradovi plaćaju im je sramota, a kamoli opštine", navodi Bogdan.

Slično se, kako navodi, dogodilo i kada su 2014. išli u Argentinu na olimpijadu iz fizike, hemije i biologije. Tada su dobili pomoć od grada Niša. Medalje su i tada stigle u Srbiju.

A kako uopšte izgleda takmičenje iz astronomije?

"Postoje tri dela, jedan teorijski i dva praktična. Teorijski su zadaci i oni nose 50 posto svih poena. Jedan deo praktičnog je posmatranje teleskopom, u planetarijumu i zvezdanih karti, a drugi su isto zadaci, samo se obrađuju neki podaci o zvezdama, njihov sjaj", navodi 17-godišnjak.

Novak Stanojević
Novak Stanojević

Sledeće godine će na Tajlandu biti održano takmičenje iz astronomije na koje bi trebalo da se plasiraju, a biće i olimpijske igre iz fizike u Indoneziji.

Na nju će, kako Bogdan kaže, biti teže da se i jedan od njih plasira.

"U svetu postoji oko deset internacionalnih olimpijada, ova u Indiji je bila jedna od njih. Svake godine je u različitoj zemlji, a ima i onih koje nisu zvanične i one su uvek u istoj zemlji", kaže Stanojević.

Blizanci u Nišu pohađaju specijalno odeljenje za talente Gimnazije "Svetozar Marković".

"To se zvanično zove 'za učenike sa posebnim potrebama za fiziku'. Imamo tri predmeta iz fizike, a jači su i matematika i hemija. Ideja je dobra, to kažu i profesori sa fakulteta, ali nema tu dovoljno učenika da može da se radi na nivou koji je nama potreban. Zato se mi uglavnom sami spremamo", ističe Bogdan.

Fotografiju blizanaca na Tviter je okačio Živojin Petrović sa Srpske naučne televizije, koji je radio priču o njima.

Bogdan Stanojević
Bogdan Stanojević

On navodi da je problem sa novcem nastao i zbog položaja gimnazije.

"Gimnazija 'Svetozar Marković' nije gimnazije od nacionalnog značaja kao Matematička gimnazija, iako po rezultatima i te kako zavređuje da bude od posebnog značaja. Kada nije, onda država ne pomaže i nema putovanja za učešće. Prepušteni su bili sami sebi, a boravak i put u Indiju nisu jeftini", navodi Petrović.

"Treba im dati podršku ne samo zato što su genijalci, već zato što bi tako sutra mogli da postanu uzor nekome ko želi da uđe u taj svet nauke", dodaje on za B92.net.

Istu školu kao i Bogdan i Novak pohađaju i Dušan Živanović koji ima dve srebrne medalje sa Olimpijade iz programiranja i Bogdana Đorđević koja je donela srebro iz Koreje pre dve godine.

Bogdanov brat Novak na pitanje da li su razmišljali o tome šta će posle srednje škole kaže da su razmišljali malo, ali da ima još vremena.

"Definitivno ćemo studirati fiziku ili astrofiziku. Nismo sigurni da li ćemo u Srbiji ili u inostranstvu, ali realno nismo mnogo razmišljali o tome", kaže Novak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 148 idi na stranu