"Za kraj ću da donesem vest iz Kine, reći će vam Vučić"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić kaže da će mandat završiti jednom radosnom vešću po Srbiju iz Kine da je sve uradio kako treba i da je miran i spokojan.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug
Tanjug

“Nadam se da ću na kraju mandata doneti najradosniju vest za Srbiju iz Kine“, rekao je on gostujući u emisiji “Upitnik“ na RTS-u istakavši da će detalje o tome saopštiti premijer.

Pročitajte još: Nikolić: Vučić i ja smo jedna ideja u dva čoveka

Kazao je da misli da ne pamti da je neko od predsednika Srbije bio toliko osporavan u zemlji, a toliko poštovan u svetu kao on.

“Milošević nije bio poštovan u svetu, a drugi ni u zemlji ni svetu. Sve sam uradio kako treba, miran sam i spokojan. To što sam bio vrlo često sam je moja sudbina“, rekao je on.

Nikolić je kazao da je razgovarao sa najvišim funkcionerima u svetu potpuno otvoreno, ne ravnopravno, ali kao čovek koji ima svoje mišljenje i brani svoju zemlju. Neki su, prema njegovim rečima, bili iznenađeni, i brzo spuštali loptu jer su videli da razgovaraju sa osobom koja brine o svojoj zemlji.

Na pitanje gde sebe vidi za pet godina kazao je da bi voleo da sebe vidi živog i zdravog, sposobnog da radi.

“Ako sve bude kako treba, mislim da bi bilo pravo vreme da se polako sklonim i, ako bog da, da završim neke poslove koje je trebalo odavno da završim, a po kojima ću ostati upamćen“, naglasio je on.

Nikolić je ponovio da je časno priveo kraju svoj mandat i da, ako neko bude realno pisao o njemu, o tome šta je radio, da će imati o čemu da piše.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas, povodom najave revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, da je to unutrašnja potreba bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića zbog koje ne bi smeo da međusobno suprotstavlja narode koji žive na toj teritoriji.

Nikolić je večeras, gostujući na RTS-u, rekao da inicijativa za reviziju dovodi u pitanje koliko je iskrena Izetbegovićeva želja da živi u miru sa 1,2 miliona Srba.

Nikolić je upitao šta znači to što se posle deset godina ponovo pokreće nešto što je presuđeno i upitao šta će biti sa srpskim narodom.

"Kako će se srpski narod osećati kada vidi da jedan narod, preko svog predstavnika, pokreće protiv njega reviziju, da osudi maticu da je počinila genocid?", upitao je Nikolić.

On je podvukao da Izetbegović ne bi smeo, zbog želje da ojača svoju poziciju, da međusobno suprotstavlja narode, tim pre što i hrvatski narod u BiH, kako je rekao, nije za to.

"Beograd može samo da pruži podršku Bosni i Hercegovini, srpskom narodu i entitetu u BiH. Ali i učinićemo sve što je moguće, a to smo i dužni, da pružimo svu pravnu pomoć da se to odbaci kao nedostojanstveno", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je večeras da su odnosi u regionu odlični, ali ocenio da problemi postoje sa Zagrebom i Sarajevom, jer se oni koji vode Hrvatsku i BiH plaše ultranacionalista.

Nikolić je, gostujući na RTS-u, rekao da Srbija ima dva problema - "Jedan u Zagrebu, jedan u Sarajevu, a oba su izazvana nacionalizmom".

Kako je objasnio, političari stvaraju ugled među pripadnicima svog naroda na svom nacionalizmu i na tome da će odbraniti Hrvate u Hrvatskoj i Bošnjake u BiH od Srba.

"I to stvara problem. Rado bismo putovali u zvanične posete u Hrvatsku i pozivali njihove predstavnike, ali oni strahuju šta će im reći ultranacionalisti", rekao je Nikolić.

On je podsetio da je primio u zvaničnu posetu u Srbiji najviše predstavnike i Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ali da nikada nije bio pozvan u zvaničnu posetu tim državama.

"I to je ono što izdvaja Srbiju od drugih. Srbiju ne vode ultranacionalisti, već oni koji vole Srbiju", poručio je Nikolić.

Predsednik Srbije Tomsilav Nikolić večeras je izjavio da je bio prvi koji je rekao da će priznanje KiM biti uslov za ulazak u EU, da ćemo sve drugo da ispunimo, ali da to nećemo.

EU je jedan oblik organizovanja u kojem treba da budemo, rekao je Nikolić gostujući na RTS, ali i dodao da smo spremni i da možemo da ispunimo sve uslove, ali ne i taj.

Prema njegovim rečima, nijedan evropski zvaničnik od Johanesa Hana nije pomenuo više tako nešto, ali i dodao da je Han rekao da dalje nećemo moći ukoliko ne sklopimo dobrosusedski obavezujući ugovor sa KiM i bez zajedničke spoljne politike.

Kako je rekao, treba razmišljati i o tome kako će reagovati parlamenti u zemljama EU, među kojima i Nemačke kao odlučujuće članice, ali i da jeste na nama da ispunumo uslove i otvaramo sva druga poglavlja.

Nikolić je rekao da je Priština pod pokroviteljstvom EU da može da radi i ponaša se kako hoće i da joj to prolazi, dok nama nije dozvoljeno to što i njima.

"Mislim da su naši izvanredno radili u uslovima u kojima su se nalazili", rekao je Nikolić.

Govoreći o vozu koji je iz Beograda pošao u Kosovsku Mitrovicu Nikolić je rekao da su on i Vučić zaustavili voz, ali da su se pojavile specijalne jedinice kosovske policije, a na to nisu imale pravo po sporazumu i to je dokaz da oni sporazume ne poštuju.

Prema njegovim rečima, formiranje ZSO je ispit za EU i da li može da sprovede u delo ono što je dogovoreno.

On je naveo da je manir opozicije da stalno kudi ono što vlast radi i dodao da je izgubljeno dragoceno vreme po pitanju KiM i da ništa nije urađeno do 2012. godine.

On je rekao da je bilo teško da laže da će vojska braniti Srbe na Kosovu i Metohiji ako budu napadnuti i dodao da bi lično išao zajedno sa onima koji bi pošli za njim.

"Ne mislim da bi tamo ratovala politička elita, ja bih ratovao i ako bi neko hteo da zaštiti Srbe tamo, pošao bi sa mnom."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 226 idi na stranu