"Kukurovići - počinioci bez osude, žrtve bez pravde"

Srbija ni posle 24 godine ne priznaje odgovornost za granatiranje sela Kukurovići u opštini Priboj u kojem je ubijeno troje meštana, navode iz FHP

Izvor: Beta
Podeli

"Pripadnici tadašnje Vojske Jugoslavije izvršili su 18. februara 1993. godine pešadijski i minobacački napad na Kukuroviće. Preostali meštani pobegli su iz sela, a njihova imovina je uništena i zapaljena. Kada se dva dana kasnije njih nekoliko vratilo u selo, zateklo je zgarišta i pobijenu stoku, a u spaljenim kućama leševe troje ubijenih staraca – Uzeira Bulutovića, Mušana Husovića i Fatime Sarač. U aprilu iste godine, kada u selu više nije bilo stanovnika, zapaljeno je još osam kuća", saopštili su FHP i Sandžački odbor.

Prema navodima dve nevladine organizacije, iako su nadležni organi odmah po ovom dogadjaju izašli na teren da izvrše uvidjaj, niko od meštana Kukurovića nije saslušan, a za ove zločine do danas niko nije odgovarao.

FHP je u oktobru 2006. godine podneo krivičnu prijavu protiv NN pripadnika Užičkog korpusa VJ, a Okružno javno tužilaštvo u Užicu je istragu prosledilo Tužilaštvu za ratne zločine.

Predmet se i danas – deset godina od podnošenja krivične prijave – nalazi u fazi istrage, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu