Crnadak: Idem u Hag da osporim zahtev za reviziju presude

Banjaluka -- Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak najavio je da će otputovati u Hag kako bi osporio podnošenje zahteva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

On je kazao da će otputovati u Međunarodni sud pravde u Hagu, "ukoliko narednih dana neka fizička ili pravna osoba, nezakonito i neovlašteno preda navodni zahtev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije", prenosi Fena.

Crnadak je rekao da će u tom sudu izneti tri činjenice.

"Prvo ću reći da Predsedništvo BiH nije zauzelo stav o reviziji, da su politički predstavnici Srba i Hrvata i Republika Srpska protiv toga i treće da ta fizička ili pravna osoba koja bi se eventualno pojavila u Sudu u Hagu i predstavila kao agent nema legitimitet i da se lažno predstavlja", naveo je Crnadak nakon današnjeg sastanka u Banjaluci sa predsedavajućim Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem.

Crnadak je nakon sastanka u Banjaluci s Ivanićem izjavio i da je podnošenje zahteva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu za genocid najveći udar na institucije BiH nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Crnadak je kazao da ambasadorka BiH u Hagu Mirsad Čolaković prema njegovoj instrukciji nije dostavila pismo koje je bilo u zatvorenoj koverti Međunarodnom sudu pravde u Hagu, prenosi klix.ba.

"Pre konferencije za novinare vidio sam Izetbegovićevo saopštenje, a odgovor će dobiti sutra jer ne mogu sve stvari da analiziram sada. Potvrđujem da moje pismo Međunarodnom sudu pravde u Hagu nije otišlo kako to nalaže diplomatska praksa putem ambasade i o tome sam obavestio Izetbegovića.Ovo je direktan udar na Institucije BiH, a nakon Dejtona reč je o najdirektnijem udarcu na institucije BiH. Ovo je njihova uzurpacija, privatizacija i vidi se da Izetbegović smatra da insitucije pripadaju isključivo Bošnjacima", kazao je Crnadak.

Ministar spoljnih poslova BiH kaže da član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović smatra da su Srbi u BiH privremeno i da će ubzo otići.

"Tek kada u Sarajevu razumeju da institucije BiH pripadaju i nama onoliko koliko i njima, imaćemo dugotrajnu stabilnost i razvoj ove zemlje. Jasno je da su meni upućeni ovakvi komentari, jer sam iz Republike Srpske. Mislite li da bi se Izetbegović ovako ponašao da su na mom mestu Alkalaj ili Lagumdžija?", izjavio je Crnadak.

Kabinet bošnjačkog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića saopštio je danas da je Igor Crnadak "zloupotrebio položaj" ministra spoljnih poslova time što je Međunarodnom sudu pravde (MSP) u Hagu dostavio pismo za čije upućivanje nije bio ovlašćen odlukom Predsedništva BiH.

U pismu koje je Crnadak bio uputio MSP-u, ističe se da je Izetbegovićeva odluka da pokrene reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, doneta izvan institucija BiH i da zbog toga nije pravosnažna.

Crnadak je ranije izjavio da je Izetbegović naredio je ambasadorki BiH u Hagu Mirsadi Čolaković da ne prosledi to pismo, ali da je on uspeo da ga dostavi "drugim kanalima".

Izetbegović je u petak potvrdio da će pokrenuti zahtev za reviziju presude, iako za to nije imao saglasnost Predsedništva BiH. Srpski i hrvatski član tog tela, Mladen Ivanić i Dragan Čović, ne podržavaju zahtev za reviziju i smatraju da se Izetbegovićevim potezom krši Ustav.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 138 idi na stranu