Dačić: Nikolić hteo Vučićevu glavu, da sam Vučić... VIDEO

Beograd -- Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić negirao je da u toj stranci postoji raskol oko pitanja podrške kandidaturi Aleksandra Vučića.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Osim toga, Dačić je naveo da je na svim stranačkim organima izražena snažna podrška zajedničkom kandidatu vladajuće koalicije.

Na konferenciji za novinare u sedištu stranke Dačić je uputio izvinjenje članici Glavnog odbora Plamenki Laćarac zbog toga što na jučerašnjoj sednici nije video da se protivi podršci Aleksandru Vučiću, ali je dodao da nisu tačna tumačenja medija da u toj stranci postoji raskol.

On je izrazio nezadovoljstvo zbog toga što su neki mediji protumačili to kao neki unutarpartijski sukob, kao i to što su analizirali ko se nije pojavio na toj sednici zbog poslovnih obaveza.

Dačić se istovremeno javno izvinio Laćarac što nije primetio njenu dignutu ruku, pa je konstatovao da nema niko protiv.

"Ali nije bilo moje namere da prenebregnem tu činjenicu. Zato sam je i pozvao danas, da ne ispadne, kao što neki mediji predstavljaju, kao veliki raskol u SPS. Ona je ovde, nikakvih posledica nema za to kako je glasala, zašto je glasala i da li je glasala", rekao je Dačić.

"U SPS nema raskola, a prilikom odlučivanja o Vučiću kao kandidatu iskazano je veliko jedinstvo socijalista", dodao je Dačić.

On je objasnio da nije odmah primetio da je članica GO Plamenka Laćarac držala ruku, te da nije bilo njegove namere da prenebregne činjenicu da neko želi da se javi, kaže nešto ili glasa.

"Kakav raskol? O nama su pričali da ćemo da se raspadnemo zbog ove odluke, a mi smo se 'potresli' juče da li je bio jedan glas protiv ili nije. Ja sam ponosan zbog tolikog broja i što smo očuvali jedinstvo partije i doneli važnu odluku uvažavajući našu stranku i poštujući našeg koalicionog partnera", rekao je Dačić.

Odgovarajući na pitanje da li njegova motivacija za česte napade na aktuelnog predsednika Srbije Tomislava Nikolića leži u činjenici da ga vidi kao protivkandidata za premijersko mesto u narednoj Vladi, Dačić je rekao da predstavnici SPS-a nikada sa Vučićem nisu razgovarali o tome šta ta partija treba da dobije u zamenu za podršku.

"Šta ima da priželjkujem nešto što sam već bio... Što se mene tiče, da sam ja na mestu Aleksandra Vučića, Tomislav Nikolić ne bi bio ništa, zato što je hteo da skine njegovu glavu", rekao Dačić.

On je dodao da SPS nije pružila podršku Vučiću jer očekuje nešto da dobije već zbog toga što smatra da će njegova pobeda na predsedničkim izborima garantovati stabilnost u narednim godinama.

Dačić je rekao da SPS ne podržava kandidata Srpske napredne stranke već zajedničkog kandidata vladajuće koalicije, jer se radi o čoveku koji "bez dileme" može da pobedi u prvom izbornom krugu i tako sačuva stabilnost države.

On je rekao da ne zna za koji datum će biti raspisani predsednički izbori, jer je to stvar "političke procene i rokova", ali je ocenio da ne postoji potreba da se u isto vreme održavaju i vanredni parlamentarni izbori jer, kako je ocenio, "nema krize u radu parlamenta".

"Privatni angažman Bakira Izetbegovića i tačka"

Dačić je naveo da zahtev za reviziju presude za genocid protiv Srbije nije inicijativa Bosne i Hercegovine (BiH) već privatna inicijativa bošnjačkog člana Presedništva BiH Bakira Izetbegovića i dodao da će taj postupak negativno uticati na odnose naroda i država u regionu.

"To je privatni politički angažman Bakira Izetbegovića. I tačka", rekao je Dačić novinarima u Beogradu i dodao da se time baca "ulje na vatru" odnosa naroda unutar BiH ali i odnosa država u regionu.

Prema njegovoj oceni, zbog Izetbegovićeve odluke neće biti samo ozbiljno narušeni odnosu u regionu već i unutrašnje institucionalno ustrojstvo BiH, zbog načina na koji je ta inicijativa upućena.

On je, međutim, rekao da očekuje da Međunarodni sud pravde u Hagu odbaci tu inicijativu, ne samo zbog načina na koji je ona podneta, već i zbog toga što smatra da za tim nema potrebe.

"A sud ne bi ni smeo da tu inicijativu uzme u razmatranje. Jer to je stalni sud pred kojim se sudi jedna država sa drugom. A ne može da se Srbija tuži sa Bakirom Izetbegovićem", rekao je Dačić.

Dačić je ocenio i da je Srbija mogla u više navrata da tuži neke susedne države za genocid, masovne ratne zločine i progone još u Prvom i Drugom svetskom ratu, ali da je potrebno da se prekine sa "komunističkom praksom simetrije krivice".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 226 idi na stranu