Ruski oficir: Da je NATO krenuo na Slatinu, Rusi bi pucali

Ruski pripadnici mirovnih snaga UN otvorili bi vatru na britansku oklopno-tenkovsku kolonu iz sastava balkanskog kontingenta NATO.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

To bi se dogodilo da su Britanci pokušali da prodru na aerodrom Slatina na Kosovu u junu 1999, izjavio je lider Ingušetije i učesnik u ovim događajima Junus-Bek Jevkurov, koji je komandovao ruskom obaveštajnom grupom.

Jevkurov je priznao da je britanski general Majk Džekson, koji je vodio operaciju NATO-a na Balkanu, pokazao zdrav razum odbivši da ispuni naredbu komandanta snaga Alijanse u Evropi, Amerikanca Veslija Klarka, da se upusti u borbu s ruskim vojnicima, piše “Sputnjik”.

Dvanaestog jula 1999. godine, nakon što je NATO pod pritiskom Rusije objavio da prekida vojnu operaciju protiv Jugoslavije, ruski mirotvorci su prvi ušli na teritoriju srpske autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, preduhitrivši odrede NATO-a za nekoliko sati. To je izazvalo šok i razočaranje u SAD i drugim zemljama Alijanse.

Ruska vojska je zauzela aerodrom Slatina kod Prištine, nakon čega je vojska NATO-a pokušala odatle da je potisne, ali su ti napori bili bezuspešni.

„Da su krenuli, otvorili bismo vatru, ne sumnjajte u to!“, rekao je Jevkurov, koji je 2000. godine dobio zvanje heroja Rusije. Prema njegovim rečima, da je situacija, na primer, bila suprotna, ruski vojnici bi „sravnili sve što bi im se našlo na putu“.

Jevkurov je negirao pisanje mnogih medija o tome da je Džekson lično komandovao oklopnom kolonom i da je navodno znakovima ukazivao tenkovima da se približe ruskoj barikadi ispred aerodroma. Prema rečima Jevkurova, britanski oficiri su pokušavali da „pritisnu“ Ruse.

„Teško da je Džekson mogao da bude tamo. To je general-pukovnik. Prema rečima očevidaca, kada je prva kolona NATO-a prišla našoj barikadi, naši su ih zaustavili, uperivši oružje ka koloni. Naš komandant ih je upozorio da će otvoriti vatru na njih. Ne mislim da bi se Britanci zaustavili zato što su se uplašili naših vojnika. Ali odlučnost naših momaka, njihova spremnost da otvore vatru i svest o tome da će doći do borbe, da bez borbe oni nikoga neće propustiti – to je njih (Britance) ohladilo. Jedan od britanskih viših oficira pokušao je da izvrši pritisak na našeg oficira svojim zvanjem, na šta je potporučnik odgovorio da je on oficir Vazdušno-desantne vojske Rusije i da sluša naređenja svojih pretpostavljenih“, rekao je Jevkurov.

On je podsetio da je u jednom od dokumenata Pentagona bila zabeležena činjenica da su Džekson i Klark razgovarali i da mu je „britanski general rekao da ne namerava da ratuje protiv ruske vojske“.

Jevkurov je dodao da ponašanje Britanaca ne smatra kukavičlukom: „Ne bih rekao da je to kukavičluk. Oni su, da tako kažem, pokazali zdrav razum. To je tačnije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 533 idi na stranu