Laplje Selo: 16 godina od zločina nad Srbima

Laplje Selo -- Parastosom u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu obeleženo je 16 godina od napada na autobus Niš-ekspresa u Livadicama, kod Podujeva.

Izvor: Beta
Podeli

Tada je ubijeno dvanaestoro, a povređeno četrdeset troje Srba.

Pored rodbine i prijatelja nastradalih i preživelih putnika parastosu su prisustvovali i direktor Kancelarije za pitanja zajednica Ivan Tomić, i gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić, saopšteno je iz kancelarije zamenika kosovskog premijera.

Nakon parastosa, u organizaciji Kulturno-prosvetne zajednice održan je književni čas "Livadice – da se ne zaboravi", nakon čega je na seoskom groblju na kome je sahranjena jedna od žrtava napada, Mirjana Dragović, položeno cveće.

"Od terorističkog napada u Livadicama prošlo je 16 godina, a tuga i bol porodica koje su izgubile najmilije ni danas ne jenjava", rekao je Tomić podsetivši da nisu procesuirani odgovorni ni za druga ubistva Srba, poput onih u Starom Gackom i Goraždevcu.

On je rekao i da su ti zločini imali za cilj, da zastraše i proteraju preostale Srbe sa ovog prostora, navodi se u saopštenju.

Tomić je ponovio da je međunarodna zajednica tada podbacila i nije uspela ni da sačuva srpske živote, niti da pomogne u rasvetljavanju ovih slučajeva, ali da uprkos tome Srbi veruju u pravdu.

"Sama pomisao da su krivci još uvek među nama, na slobodi, stvara dodatnu bojazan da se ovakvi napadi mogu ponoviti. Apelujemo i nastavljamo da tražimo da počinioci svih zlodela budu privedeni pravdi", rekao je on.

U eksploziji mine, postavljene ispod mosta na putu Niš-Priština u mestu Livadice kod Podujeva, 16. februara 2001, dignut je u vazduh prvi od šest autobusa kojima su raseljeni Srbi išli na Zadušnice u Gračanicu, u pratnji vojnika KFOR-a.

U napadu su ubijeni Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić, Dragan Vukotić, Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Njegoš Cokić, Snežana Cokić, Danilo Cokić i Veljko Stakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu