Dodik: Revizija nelegitimna; Ivanić o odluci sutra

Banjaluka -- Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je najava zahteva za revizija presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije za genocid nije legitimna.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kako je rekao to nije legitimno je ne namerava da je podnese država BiH, već samo jedan narod ili delovi jednog naroda.

"Osim toga što je najavljena revizija tužbe lažna, jer je ne podnosi BiH, već samo jedan narod ili delovi jednog naroda, ona je i s moralnog i svakog drugog stanovišta neprihvatljiva", rekao je Dodik za Srpsku novinsku agenciju (SRNA), preneli su banjalučki mediji.

On je istakao da ni pre deset godina nisu postojali dokazi protiv Srbije, te da ti dokazi ne postoje ni danas, iz, kako je kazao, prostog razloga što Srbija nije uradila ono što Bošnjaci u BiH pokušavaju da joj stave na teret.

Dodik je današnji sastanak u Sarajevu, na kojem je učestvovalo 50-tak predstavnika bošnjačkog političkog života, Islamske zajednice BiH i nevladinog sektora, na kojem je doneta odluka o pokretanju revizije presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije, nazvao "društvom za prošlost i sukobe".

Po njegovim rečima, Srbi među bošnjačkim političarima teško mogu naći sagovornika za mir, budućnost ili evropske integracije.

Dodik je rekao da se od srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH očekuje da se pred sudom u Hagu ospori legitimitet revizije presude, a da se pred pravosuđem u BiH povede krivični postupak protiv Bakira Izetbegovića.

Predsedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić sutra će se oglasiti povodom najave Bakira Izetbegovića da će sledeće sedmice biti podnet zahtev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

Najviši zvaničnici Republike Srpske i srpski predstavnici u institucijama BiH ranije su upozorili da je pokretanje procesa revizije neustavno, jer odluka o tome nije doneta u institucijama BiH, kao i da agent BiH pred Sudom u Hagu nema legitimitet da podnese zahtev za reviziju tužbe.

BiH će pokrenuti reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 138 idi na stranu