BiH pokreće reviziju presude protiv Srbije

Sarajevo -- BiH će pokrenuti reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore, javljaju bosanski mediji.

Izvor: B92, Beta, Tanjug, Dnevni avaz, klix.ba
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Na savetovanju, koje je održano u Sarajevu pod pokroviteljstvom bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakir Izetbegovića, odlučeno je da će Bosna i Hercegovina podnese zahtev Međunarodnom sudu pravde za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore za genocide.

Na savetovanju u sarajevskoj Većnici bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović dobio je opštu podršku za podnošenje zahteva za reviziju presude po tužbi protiv Srbije za genocid, prenosi "Dnevni avaz".

To je odlučeno na današnjem savetovanju koje je održano u sarajevskoj Većnici, a u organizaciji Fondacije Pravda za BiH i Instituta za istraživanje zločina protiv čovečnosti i međunarodnog prava.

Izetbegović je rekao da je godinama "sklapan mozaik za podnošenje zahteva za reviziju, a da je ključni kamenčić u tom mozaiku sudjenje bivšem komandantu Vojske RS Ratku Mladiću".

"Zanima nas proces pomirenja, zasnovan na istini", rekao je Izetbegović.

Ova odluka, međutim, otvara mnoga pitanja a to je da li Izetbegović u ime BiH može da podnosi takav zahtev s obzirom na to preostala dva člana tog tela, srpski Mladen Ivanić I hrvatski Dragan Čović, takvu odluku ne podržavaju.

Jegnoglasno su usvojena sledeća dva zaključka:

1. Učesnici podržavaju stav agenta da su se stekli uslovi za reviziju presude,

2. Smisao revizije je u utvrđivanju istine o ulozi tadašnjeg režima Republike Srbije u sudski dokazanom zločinu genocida nad Bošnjacima. Revizija je izraz obaveze prema žrtvama genocida.

Kako prenosi “Dnevni avaz“, nakon dvosatnog skupa novinarima su se obratili član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, predsednica Društva za ugrožene narode Fadmila Memišević i Rasim Muratović iz Instituta za istraživanje genocida.

Izetbegović je potvrdio da je opšti stav učesnika savetovanja da BiH treba pokrenuti reviziju presude.

Na konferenciji za novinare član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je kako profesor Sakib Softić ima njegovu bezrezervnu podršku da podnese reviziju za presudu u Hagu.

“Predsedništvo BiH je odlukom od 4. oktobra prošle godine imenovalo Sakiba Softića i dalo mu punomoć da zastupa BiH pred sudom u Hagu. Softić je uložio višegodišnje napore u prikupljanju činjenica. Aplikaciju BiH za reviziju presude činili su vrhunski pravni stručnjaci na kakvim bi nam pozavidele i veće zemlje”, rekao je Izetbegović.

Izetbegović je naglasio da će biti krize u BiH nakon današnje odluke.

“Biće krize, ali ne onakve kakvom nam se preti. Jer, teške krize, pobune, dešavaju se kada države narodu pokušavaju oduzeti neko vitalno pravo. Oni koji nas plaše krizama, pokušavaju nam oduzeti pravo koje nam pripada, a to je pravo za traganje istinom. Revizija presude nosi evidentan rizik sa sobom, ali odustajanje od pokušavanja da se ustanovi istina i da se trguje s genocidom nanela bi štetu žrtvama i narodu koji predstavljamo”, dodao je on.

Rasim Muratović je naveo kako je na skupu bilo više od 50 učesnika, te osam uvodničara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 138 idi na stranu