Mišljenje o NATO: Srbija - "pretnja", svi ostali "zaštita"

Srbija i Rusija su jedine države na istoku Evrope čiji građani u znatnoj većini vide NATO kao pretnju, pokazuje istraživanje američkog "Galupa".

Podeli
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Kako je objavljeno, BiH, Bugarska, Grčka imaju najviše onih za koje NATO nije ni "pretnja", ni "zaštita".

Slična situacija je u Crnoj Gori, gde je i dalje više onih koji smatraju da NATO preti, a ne štiti (29 odsto prema 21 odsto, uz većinu, 35 odsto neutralnih), dok sve ostale države na istoku kontinenta u Alijansi vide zaštitnika.

Istraživanje pokazuje da u Srbiji tek šest odsto ljudi veruje da NATO štiti državu, dok 64 odsto smatra da joj preti, uz 19 odsto onih koji su na neutralnoj poziciji. U Rusiji je situacija još drastičnija - 67 odsto vidi pretnju od ALijanse, a tri odsto zaštitu, uz 20 odsto neutralnih.

Istraživanje pokazuje da je stav o "zaštitnicima" najzastupljeniji na teritoriji Kosova, gde čak 90 odsto anketiranih građana smatra da je NATO zaštitnik Kosova, tek tri odsto vidi Alijansu kao pretnju, a ni za jedan od odgovora nije se opredelilo njih šest odsto.

Slede Albanija (70 - 3 - 22), Poljska (62 - 8 -22), Litvanija (57 - 13 - 25) i Estonija (52 - 17 - 26).

Na šestom mestu je Hrvatska sa 52 odsto onih koji u NATO vide zaštitu i 17 odsto onih koji vide "pretnju", dok u Rumuniji polovina građana smatra da je NATO štiti, a tek osam odsto da joj preti.

Iako NATO ima ispod pedeset odsto takvog stava u Mađarskoj, Letoniji, Češkoj, Makedoniji i Sovačkoj, u tim zemljama je udeo onih koji Alijansu vide kao pretnju ispod 20 odsto.

Politika

strana 1 od 8256 idi na stranu