Sud: Hrvatska mora da plati pilotu JNA zbog mučenja

Sud u Rovinju je presudio da Hrvatska mora da isplati odštetu od 50.000 evra bivšem pilotu JNA Tomislavu Božoviću koji sada živi u Puli, pišu Večernje novosti.

Izvor: Večernje novosti
Podeli

Sud je utvrdio da su ga hrvatske snage mučile u ratnom zatvoru u Kerestincu iako je u decembru 1991. godine napustio vojnu službu.

Međutim,kada je došao iz Tuzle u Hrvatsku odmah je uhapšen i osumnjičen za ratne zločine, a nakon toga su sledile torture u zatvoru gde ga su ga dočekali vojni policajci u punoj ratnoj spremi. Svi od reda su ga tukli, a među njima je bila i mlada policajka. Uz tučnjavu su ga i vređali, stavljali pištolj pod vrat i smestili u samicu.

U traženju odštete za mučenja koja je prošao u hrvatskim zatvorima Božović je detaljno opisao sve torture kojima je bio podvrgnut, a iskaz je dao i predstavnicima Crvenog krsta koji su obilazili zatvore. Sve je to trajalo gotovo pola godine kada je razmenjen i nakon toga se nastanio kod brata u Beogradu i sina u Milanu.

Od hrvatskih je vlasti dobio domovnicu, ali u prvo vreme ne i pasoš, a kada se napokon uspeo da vrati u Hrvatsku obustavljena je istraga protiv njega. sada je sud presudio da država mora da plati odštetu i za troškove 10.000 evra. Nikada nije utvrđeno ko su biloi policajci koji su mučili i tukli Božovića, a sudski postupak za dobijanje odštete trajao je punih četrnaest godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu