Mogerinijeva pozdravila rušenje zida u Kosovskoj Mitrovici

Brisel -- Konstruktivna posvećenost koja se mogla videti u poslednje dve runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu daje rezultate.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

To se navodi u saopštenju visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini povodom današnjeg rušenja potpornog zida u Kosovskoj Mitrovici.

Mogerini je navela da su najvažnija pitanja koja se odnose na ponovno otvaranje mosta u Kosovskoj Mitrovici i pretvaranja Ulice kralja Petra Prvog u pešačku zonu uspešno rešena u Prištini.

Ona je rekla da je implementacija dogovorenog počela odmah i da su radovi danas uspešno završeni, što će doprineti slobodi kretanja, direktnim kontaktima medju ljudima i, konačno, pomirenju.

Visoka predstavnica EU poručila je da će od uspešne implementacija dogovorenog koristi imati gradjani i severnog i južnog dela Kosovske Mitrovice, navodi se u saopštenju.

Mogerini je ocenila da su lideri u regionu rušenjem zidova i fokusiranjem na izgradnju mostova pokazali hrabrost i viziju, navodeći da je to u duhu briselskog dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

"Otvaranje obnovljenog mosta u Mitrovici i završetak pretvaranja ulice Kralja Petra Prvog u pešačku zonu u najskorijoj budućnosti biće značajno dostignuće u sprovodjenju sporazuma koji su postignuti u dijalogu", navodi se u saopštenju visoke predstavnice EU.

Kako se navodi, napredak u normalizaciji odnosa izmedju Kosova i Srbije sada je, više nego ikad, od najvećeg značaja za očuvanje mira i stabilnosti dve strane u regionu i njihovom napredovanju na putu ka EU.

Mogerini je kazala da će EU nastaviti da, svojim snažnim angažovanjem, olakšava dijalog i da se raduje nastavku razgovora u Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 7 idi na stranu