"Pretnje opstanku EU – Tramp, Putin i džihadisti"

Ozbiljne pretnje opstanku Evropske unije predstavljaju američki predsednik Donald Tramp, predsednik Rusije Vladimir Putin i islamski ekstremizam.

Izvor: Beta
Podeli
Getty Images
Getty Images

To je rekao glavni pregovarač Evropske unije za Bregzit Gi Ferhofštat.

U govoru u londonskom Četam hausu, Ferhofštat, bivši premijer Belgije, a sada član evropskog parlamenta, rekao je da EU "danas ima manje prijatelja u SAD nego ikada".

On je naveo da su se Tramp i njegovi savetnici udružili sa evropskim desničarskim pokretima "potkopavajući EU" i da je Tramp "pozitivno govorio o činjenici da će i druge zemlje želeti da se odvoje" nakon Britanije.

Pod "ogromnim političkim uticajem svog glavnog političkog savetnika Stiva Benona, poslao je ljude u Berlin i Pariz da pripreme teren za referendum sličan onom u Britaniji", rekao je Fehofštad aludirajući na izjašnjavanje Britanaca o napuštanju EU 2016.

Ferhofštat je ocenio i da je odluku o zabrani ulaska za državljane sedam muslimanskih zemalja u SAD Tramp doneo pod uticajem evropske krajnje desnice i istakao da je igranje nacionalističkim idejama "igranje vatrom, znajući šta je to izazvalo u prošlosti".

Prema njegovim rečima, Putin nanosi štetu EU sajber napadima i finansiranjem antivropskih desničarskih partija, uključujući Partiju slobode u Holandiji i francuski Nacionalni front, dok je radikalni politički islamizam u porastu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu