CNN: Najradikalniji govor ikada, čist populizam

Vašington -- Inauguracioni govor novog predsednika SAD Donalda Trampa je među najradikalnijim inauguracionim govorima u istoriji, naveli su analitičari CNN.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Osim toga, analitičari CNN koji su uživo pratili ceremoniju inauguracije Donalda Trampa naveli su i da je njegov govor bio “čist populizam”.

Kako ističu, Trampov nastup prilično liči na one iz kampanje, s tim što nije bilo toliko “ja”, bilo je više “mi”.

Takođe, rekli su i da je Tramp kritikovao establišment i govorio protiv Vašingtona dok je stajao u “samom centru tog grada".

Novi predsednik SAD Donald Tramp rekao je tokom govora ispred Kapitola u Vašingtonu da će 20. januar 2017. godine biti upamćen kao dan kada je “vlast vraćena narodu”.

„Svake četiri godine se okupljamo ovde da proslavimo mirnu predaju vlasti. Ovaj put ne prebacujemo vlast sa jedne administracije na drugu već je sa Vašingtona vraćamo vama, narodu“, rekao je Tramp.

„Establišment je štitio sebe. Njihove pobede nisu bile vaše pobede, njihov trijumf nije bio vaš trijumf. To prestaje sada. Ovaj momenat je vaš momenat, pripada vama. Pripada svima koji su ovde i koji ovo gledaju. Ovo je vaš dan, vaša proslava“, dodao je Tramp.

AP: Nacionalizam i populizam

Novi predsednik SAD Donald Tramp u svom prvom govoru izrazio je nacionalizam i populizam koji je obležio i njegovu predsedničku kampanju, navodi agencija Asošiejted pres.

U govoru s Kapitola Tramp je izneo sumornu sliku zemlje, govoreći o "pokolju Amerike", zatvorenim fabrikama i lošem liderstvu, dok je iza njega "stoički sedeo" njegov prethodnik Barak Obama.

Trampove je u prvim rečima ponovio ekonomski populizam i nacionalizam - rekao je da će podstaći "novi nacionalni ponos", vratiti radna mesta i "potpuno iskoreniti" islamski terorizama, navodi američka novinska agencija.

Tramp je oštro kritikovao dosadašnje američke lidere, dok je stajao ispred njih - pored Obame bili su prisutni i prethodni predsednici Džordž Buš Mlađi i Bil Klinton, kao i visoki zvaničnici Kongresa.

"Mala grupa ljudi u Vašingtonu je ubirala plodove vlade, dok je narod snosio trošak", rekao je Tramp.

Za repuiblikance koji su posle osam godina prvi put dobili kontrolu i nad Belom kućom i nad oba doma Kongresa, u Trampovom govoru nije bilo puno o njihovim osnovnim načelima - mala vlada, društveni konzervativizam i snažno američko liderstvo u svetu.

Trampovo polaganje zakletve je bilo u senci pitanja o njegovim vezama s Rusijom, pošto su obaveštajne službe odlučne da ispitaju da li se Moskva mešala u izbore kako bi mu pomogla da pobedi, navodi AP.

Iako je Trampovo inauguracioni govor privukao veliki broj ljudi, broj okupljnih je izgleda bio manji nego na ranijim inauguracijama, dodaje američka agencija.

Trampov put do Bele kuće je jedan od najneverovatnijih u skorašnjoj američkoj istoriji. Prkosio je vođstvu Republikanske partije, svađao se s medijima i oborio dve političke dinasitije na putu do pobede. Njegova poruka, koja poziva na obnavljanje belačke radničke klase, bila je u središtu oštrih govora koji su u suprotnosti s prihvaćenom političkom korektnošću.

Sa 70 godina, on je najstariji predsednik na polaganju zakletve, što je još jedna suprotnost u odnosu na Obamu, koji je bio jedan od najmlađih predsednika. ;

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu