Iz Davosa: Sa ili bez Angele, sve ima svoju cenu

U petak uveče oko 3.000 učesnika i dvostruko više članova delegacija napušta Davos. Svetski ekonomski forum se završava, a utisak je svi su došli sem Merkelove.

Podeli
Nasmejana britanska premijerka Tereza Mej (Foto: B92)
Nasmejana britanska premijerka Tereza Mej (Foto: B92)

Ali uz prisustvo kineskog predsednika i britanske premijerke čini se da nije previše nedostajala organizatorima. Sa ili bez nje, oni su svoje obavili.

Za B92. Net iz Davosa piše Filip Čukanović, novinar informativne redakcije B92

Kada su u pitanju uslovi za rad novinara oni su dobri mada ne i najbolji. Naime, internet za slanje izveštaja je brz ali ne uvek. Medija centar ima svega nekoliko kompjutera jer se podrazumeva da predstavnici medija sami donose svoje uređaje. Od medija centra do kongresne dvorane u kojoj se sve održava prevoze takozvani ,,golf autići" Saobraćaju na svakih nekoliko sekundi mada se može i peške jer je udaljenost oko 500 metara.

Ričard Kvest i Filip Čukanović (Foto: B92)
Ričard Kvest i Filip Čukanović (Foto: B92)

Ovo je Švajcarska! Sve se plaća i to mnogo. Velike svetske agencije i televizije svoje studije i kancelarije plaćaju hiljadama evra za nekoliko dana! Samo za signal uživo iz glavne dvorane treba izdvojiti 20.000 evra. Kasnije agencije preprodaju materijal svojim klijentima, tj. televizijama. I tako se okreću stotine hiljada evra. Mi kao mala televizija iz male zemlje ne možemo ni da razmišljamo o ulasku u tu trku.

Imao sam prilike da upoznam živu legendu TV novinarstva - Ričarda Kvesta , novinar CNN-a. Oni koji su imali prilike da ga upoznaju govorili su mi da je neprijatan. Moje iskustvo je baš suprotno. Razgovor je tekao otprilile ovako;

"Ti imaš 26 godina? Ooo, pa ja nosim majicu koja je stara toliko! Uspeo si nekoga da ubediš da te pošalje ovde tako mladog ? Svaka ti čast!" Dobri stari lucidni Kvest!

Kasnije su me pozvali da gledam kako to oni rade uživo. Malo je reći sa sam se osećao kao dete u prodavnici slatkiša!

Foto: B92
Foto: B92

Njihov studio za uključenja ima više rasvete nego neki televizijski u kojima sam bio. Uključenja im realizuje desetak ljudi koliko ih je i došlo u Davos. Signal sa Amerikom imaju non stop što ih košta desetine hiljada evra. Ali, šta je to za jedan CNN?

Uz CNN-ov šator nalaze se i drugi tv giganti - CNBC i Evrovizijska mreža. Pozicija ovde plaća se desetinama hiljada evra za nekoliko dana

Na prošlogodišnjem skupu u Davosu veliku većinu učesnika činili su muškarci - čak 80 odsto. Ipak, žene su učestvovale na 91 odsto panela! Kakve su ovogodišnje brojke biće poznato za nekoliko dana.

Kad smo kod brojki - učešće na forumu moguće je samo uz pozivnicu. Pomenuh već da je ovo Švajcarska i da sve može da se kupi pa tako i pozivnica. Cena - od 15.000 evra za prisustvo samo jednom panelu pa do nekoliko stotina hiljada zelenih novčanica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu