Kosovski mediji: ROSU - heroji, uz pesmu ka vozu VIDEO

Slučaj voza na direktnoj liniji Beograd - Kosovska Mitrovica i zabrana njegovog ulaska na Kosovo već treći dan glavna je tema gotovo svih prištinskih medija.

Izvor: Kossev
Podeli

Prenose se reakcije kosovskih i evropskih zvaničnika, ali i srpskih, kojima se upućuje kritika da prete, iznose neistinite informacije, uz ocenu poznavalaca bezbednosnih pitanja da se radi o "zagovaranju rata", piše portal "Kossev".

Koha navodi da srpski ministar Aleksandar Vulin iznosi lažne podatke o broju Srba koji su napustili Kosovo, jer samo želi da izbegne težinu krivice za ono što su uradili na Kosovu. Isti list je u naslovu jednog teksta naveo da Vučić Kosovu preti kroz molitvu.

Od subote se objavljuju i fotografije pripadnika jedinica ROSU, ali i video-zapisi njihovog odlaska na sever dok pevaju svoje nacionalne pesme. Neki mediji pripadnike ROSU nazivaju junacima i herojima. Tema je bila i oružje kojim je ova specijalna jedinica bila opremljena.

Kosovski mediji danas, nakon niza tekstova o tome da je pojačano prisustvo srpskih snaga bezbednosti na graničnim integrisanim prelazima, navode i da se šire lažne informacije, a kao temu uveli su i "Preševsku dolinu". Situaciju u ovom delu južne Srbije opisuju kao mirnu.

Zeri: Srbija provocira, dovela u pitanje i regionalnu stabilnost

"Pokušaj da voz iz Beograda, sa natpisom 'Kosovo je Srbija' - uđe na Kosovo, prešao je sve granice 'normalnosti' provokacija od strane Srbije do sada," piše list Zeri.

Dodaje i da "stručnjaci za bezbednost u zemlji" ovaj slučaj vide kao "zagovaranje rata", koji bi uticao na bezbednosnu situaciju na Kosovu.

Ovaj list ističe i da je u pitanje dovedena i "regionalna stabilnost", uz izjavu portparola KFOR-a, Maksa Barbacinija, koji navodi da je KFOR spreman "za svaku situaciju koja zahteva njihovu intervenciju".

Koha: Vučić preti molitvom

Mediji u Prištini prenose i izjave gotovo svih srpskih zvaničnika koji su se oglašavali - u prvom redu izjavu premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Koha je izjavu srpskog premijera prenela u tekstu pod naslovom "Vučić 'preti' Kosovu kroz 'molitvu' - ne ubijajte Srbe".

Isti list, prenoseći izjavu ministra za boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije i nekadašnjeg direktora Kancelarije za KiM Aleksandra Vulina da je 250.000 ljudi proterano sa Kosova, navodi:

"Bivši direktor takozvane Kancelarije za Kosovo izneo je lažne podatke o broju Srba koji su napustili Kosovo, jer samo želi da izbegne težinu krivice za ono što su uradili na Kosovu."

"Sve je ovo rekao, ne pominjući da je Srbija iz svoje zemlje proterala preko milion Albanaca, od kojih je ubijeno 14.000, da je spalila više hiljada kuća, da Srbija i dalje ima grobnice sa telima ubijenih Albanaca od strane srpskih terorističkih snaga na Kosovu", piše, takođe, ovaj list.

Ljajmi.net: Srpski zvaničnici nastavljaju sa provokativnim izjavama

Portal Ljajmi.net jutros prenosi izjavu predsednika Odbora za KiM Skupštine Srbije Milovana Drecuna - da Priština ne radi ništa što doprinosi napretku dijaloga navodima da srpski zvaničnici nastavljaju sa provokativnim izjavama o nedavnim događajima u vezi sa "nacionalističkim vozom koji je vraćen".

Gazeta ekspres: Svedočenja "junaka"

Kosovski mediji pisali su i o, kako navode, "junacima".

Gazeta ekspres prenosi svedočenje "još jednog junaka, pored pripadnika ROSU", koji je "bio na Jarinju" - radnika kosovske železnice Ganija Bulatovcija.

On je "rizikovao svoj život kako bi zaustavio voz iz Srbije", navodi ovaj list.

"Bulatovci, koji više od 30 godina radi na kosovskim železnicama, suočio se sa velikim rizikom, pod obavezom da izađe u susret državi", piše Gazeta ekspres.

Gazeta metro: Pripadnici ROSU - heroji, pevali na putu ka Severu

Kosovski mediji bavili su se i specijalnim jedinicama Kosovske policije - ROSU, koje su u subotu boravile na Severu. Tema je bila i oružje koje poseduju.

Gazeta metro navodi da je "Kosovska policija bila opremljena oružjem poznatog američkog brenda i miljenika Albanaca na kosovskom tržištu" - Sig Sauer.

"Direktor licenciranih predstavnika oružja Reload SHPK, Špend Zenuni, potvrdio je da je oko 200 pušaka, američkog brenda Sig Sauer, ugovoreno od strane Kosovske policije. Policija je angažovala oko 700 pištolja - austrijski Glok 17 i Glok 19, potvrdio je Zenuni", navodi portal Gazeta metro, dok su neki od medija preneli da je "ono što je zapalo za oko" to što je Kosovska policija u subotu koristila dron, kako bi proverila da li se voz približava integrisanom graničnom prelazu Jarinje.

Objavljeni su i tekstovi sa nizom fotografija pripadnika jedinice ROSU koji su boravili na Jarinju, uz naslov "Ponosni smo na ove ROSU momke?!", ali i sa video-zapisima ovih pripadnika koji pevaju na putu ka severu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu