Biber: Srbija i Rusija blefiraju u pokeru sa Evropom

Florijan Biber, ekspert za Balkan sa Univerziteta u Gracu, analizirao je zašto je Srbija jako važna Rusiji, čiji je šef diplomatije u dvodnevnoj poseti Beogradu

Izvor: Radio Slobodna Evropa
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

On je za Radio Slobodna Evropa rekao da Srbija, kao i druge balkanske zemlje, Rusiju interesuje u okviru pokušaja da se naruše njihove evroatlantske integracije i da se stvore problemi za EU i NATO.

"Sa sve većim slabljenjem obe organizacije u regionu, porasla je i sposobnost Rusije da sebi obezbedi uticaj i da postane vidljivija. Rusija je takođe aktivna i u BiH, Crnoj Gori i Makedoniji ali naravno Srbija je tu najvažnija zbog geografskog položaja i veličine", smatra Biber..

Ipak, kako kaže, ne treba precenjivati važnost Srbije.

"Značaj ruske uloge je većim delom baziran na uspešnoj glumi Rusije i onih koji posvuda vide rusku konspiraciju. Obe strane, i Rusija i njeni kritičari, imaju koristi od preuveličavanja ruskog učešća na Balkanu. Za Srbiju, a pogotovo za trenutnu vladu, Rusija je korisna iz dva razloga. Prvo, može umiriti nacionalističke kritičare (kao što je Šešelj) održavanjem dobrih veza. Drugo, konsantnom pričom o ruskom uticaju Evropskoj uniji se može prodati po višoj ceni. Ja bih zbog toga rekao da gledamo partiju pokera sa velikim ulozima u kojoj Srbija blefira sa ruskim vezama koje su manje suštinske nego što izgledaju, dok Rusija blefira sa jakim uticajem", naglasio je Biber.

On navodi da se sa izborom Truapa može očekivati slabljenje američkog angažmana u regionu kao i slabija podrška EU, što, ističe, opet ide na ruku ruskom učešću.

"Ne mislim da je izvestan jak savez ili saradnja između Rusije i Srbije ili neke druge zemlje ali što se udaljenijom čine evropske integracije to će sve više vlade u regionu gledati prema drugim silama kako bi u strateškim igrama pojačale svoju korist. Vlade i Srbije i Crne Gore su bile uspešne u igranju na rusku pritnju kao način jačanja sopstvene pozicije u odnosu na Zapad a prigušile su i kritiku svojih demokratskih nedostataka. Nažalost, bojim se da će ovaj trend samo jačati", zaključio je Biber.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu