Može li dete bez saglasnosti roditelja van Srbije?

Slučaj Slavice Burmazović čiji suprug je pre godinu i po dana oteo i odveo njihovu decu u Tursku, otvorio je jedno pitanje.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Da li je potrebna pisana saglasnot roditelja za dete koje putuje van Srbije, naročito ako putuje samo sa jednim roditeljem ili trećim licem?

Zakonska obaveza posedovanja pisane saglasnost ne postoji, ali overen papir uliva sigurnost.

Dete koje izlazi iz Srbije sa jednim roditeljem ili pratiocem mora da ima biometrijski pasoš, ali da li mora da ima i pisanu saglasnost drugog roditelja da svoje dete pušta u inostranstvo. Angelina Radulović s vađenjem potvrde ima bogato iskustvo.

“U mesnoj zajednici, tu je najlakše, čak u mesnoj zajednici gde ja živim u Zemunu insistiraju da oba roditelja dođu u isto vreme. Bio je slučaj da dete ide sa svojim sportskim klubom van zemlje i insistiraju da oba roditelja dođu i mislim da je to sasvim korektno”, navela je Angelina Radulović iz Udrženja “Roditelj”.

Angelina je aktivna i u udruženju "Roditelj". Mamama i tatama koji od njih traže savet preporučuju da overen papir uvek imaju pri ruci.

“Ako se vodite zdravim razumom razmišljate da bi ipak bilo bolje da takvu vrstu potvrde imate. Ja lično kad sam negde išla i suprug smo imali potvrdu, ali s druge strane nije se desilo da mi neko traži. Tako da jeste situacija malo čudna ali u kontekstu toga da mogu da se dese zloupotrebe kako samih roditelja tako i trećih lica koji nije roditelj zašto ne rešiti, a onda zašto ne poštovati zakon”, navela je ona.

Za razliku od roditelja Ministarstvo unutrašnjih poslova nema dilemu. Na sajtu u rubrici "Najčešća pitanja", na temu Putovanje maloletnih lica preko granice, navedeno je da ne postoji zakonska obaveza posedovanja pisane saglasnosti roditelja, za dete koje poseduje biometrijski pasoš. Izuzeci međutim postoje.

Pisanu saglasnot nakon prelaska granice može zatražiti država u koju se putuje ili preko čije teritorije se tranzitira, zato u MUP preporučuju da roditelji pre pre polaska na put prvo provere šta je sve od papira potrebno u diplomatsko-konzularnim predstavništvima zemalje u koju putuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 136 idi na stranu