Moderni manastir: Klime na Ravanici izazvale buru / FOTO

Fotografije na kojima se vide ugrađeni klima-uređaji manastira Ravanica preplavile su društvene mreže i izazvali veliku buru.

Izvor: B92
Podeli

Povela se diskusija da li bi srednjovekovni manastir trebalo da ide u korak s vremenom ili da se ipak strogo čuva prvobitni izgled.

Podeljena su i mišljenja stručnjaka, koji odgovornost prebacuju na druge institucije.

Na manastiru Ravanica ugrađena su dva klima-uređaja. Jedan je na postolju, dok je drugi iznad krova, tzv. priprati, ušrafljen u zid manastira. Njihovo postavljanje na manastiru koji je pod zaštitom države je skrnavljenje kulturnog i duhovnog dobra, kažu stručnjaci.

Kragujevacki Zavod za zaštitu spomenika je pre šest godina poslao dopis Republičkom zavodu u kojem se navodi da i Ministarstvo kulture zahteva uklanjanje klima-uređaja.

“Taj dopis je prosleđen Republičkom zavodu. Ne znam da li je uopšte ikada došlo do reakcije. Te klime i dan danas stoje tu. Tu nisu u pitanju samo klime već i neprikladan konak, podno grejanje. A zašto do toga nije došlo, mislim da je u pitanju disfunkcionalni zakon o kulturnim dobrima i nemogućnost naše službe da adekvatno reaguje, odnosno nepostojanje izvršne moći da tako kažem”, kaže istoričar umetnosti iz Zavoda za zaštitu spomenika Kragujevac Đorđe Milovanović.

Republički zavod je morao da proceni da li i koliko ugrađivanje klima-uređaja narušava arhitekturu kulturnog dobra, kažu kragujevački istoričari umetnosti.

Direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika Mirjana Andrić kaže da su monahinje postavile klima-uređaje. Ni uprava manastira, ni eparhija braničevska se nije konsultovala ni tražila odobrenje od Republičkog zavoda, kaže direktorka Andrić. Ona kaže da Republički zavod nije ni nadležan za postavljanje klima-uređaja vec građevinska inspekcija.

Iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kažu da će, iako nisu nadležni za ugradnju klima, poslati dopis za njihovo uklanjanje.

U pokušaju da razrešimo zabunu pozvali smo građevinske inspektore šumadijskog i pomoravskog okruga. Rekli su nam da građevinska inspekcija apsolutno nije nadležna za objekte pod zaštitom države.

A šta kažu građani koji su učestvovali u anketi?

“Kad lično gledaš mislim da narušava izgled. Ipak to nije objekat ovako... Već verski objekat”.

“Kome narušavaju? Bez veze. Pa kome smeta? Nikome ne smeta. Ako su rešili da izvedu, izvedu”.

“Ja mislim da prirodnost treba zadržati u svakom slučaju. Bez klima mislite? Apsolutno”.

Uprava manastira i nadležna eparhija braničevska nisu bili raspoloženi za izjave.

Kategoriju nepokretnog kulturnog dobra od izuzetnog značaja manastir Ravanica je dobio još 1979. godine.

Iz kragujevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kažu da bi, ukoliko se klime ne uklone, manastiru onda trebalo oduzeti kategorizaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 136 idi na stranu