Slučaj "Ćuruvija": Svedok Karleuša – "osećale se pretnje"

Suđenje optuženima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije je nastavljeno u Specijalnom sudu svedočenjem bivšeg zamenika načelnika UKP Dragana Karleuše.

Izvor: Beta
Podeli

On je rekao da tokom istrage o ubistvu njemu niko nije neposredno i direktno pretio, ali da su operativci "osećali neke tenzije i opšte pretnje".

Karleuša, bivši šef policijske grupe koja je istraživala ubistvo Ćuruvije, počeo je 28. oktobra svedočenje koje je, zbog brojnih pitanja i tužilaštva i odbrane, nastavljeno danas.

On je ranije rekao i da se na osnovu operativnih saznanja došlo do podataka da je Služba državne bezbednosti umešana u to ubistvo, ali da to nije moglo da se dokaže.

U sudnicu je doveden i bivši pripadnik zemunskog klana, inače zaštićeni svedok Tužilaštva za organizovani kriminal, Dejan Milenković Bagzi, koji bi trebalo da svedoči o saznanjima vezanim za ubistvo Ćuruvije

Drugi zaštićeni svedok Miladin Suvajdžić, zvani Đura Mutavi, takođe bivši pripadnik zemunskog klana, nije doveden jer je, kako je objasnila sudija Snežana Jovanović, na mestu daleko od zgrade Specijalnog suda.

Obojica su pod zaštitom i nalaze se na tajnim lokacijama.

Njih dvojica su dobila status svedoka saradnika u procesu za ubistvo premijera Zorana Đinđića i u slučaju raznih zločina zemunskog klana, a prethodno je bilo predviđeno da svedoče 4. novembra.

Ćuruvija je ubijen na Uskrs 11. aprila 1999. u Beogradu, a za njegovo ubistvo Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti tadašnjeg načelnika DB Radomira Markovića, načelnika beogradskog centra DB Milana Radonjića i bivšeg glavnog inspektora Druge uprave DB Ratka Romića.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, koji je u bekstvu, a saučesnik mu je bio Romić, koji je kao i Radonjić, uhapšen u januaru 2014.

Optuženi su u dosadašnjem toku suđenja negirali bilo kakvu povezanost s ubistvom Ćuruvije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 121 idi na stranu