O trošku RFZO i 22 inovativna leka

Upravni odbor RFZO usvojio je predlog Centralne komisije za lekove da se na listu lekova o trošku RFZO uvrste 22 inovativna leka.

Izvor: Tanjug
Podeli
Getty Images
Getty Images

Na listi će se naći osam inovativnih lekova iz oblasti pedijatrije, četiri za transplantaciju, četiri za hematologiju (bolesti krvi), šest za lečenje malignih tumora.

U RFZO je rečeno Tanjugu da će 17 lekova uvrstiti na listu uz zaključivanje posebnih ugovora sa 11 farmaceutskih kompanija, a preostalih pet lekova namenjenih lečenju dece po postupku koji ne podrazumeva zaključivanje posebnih ugovora.

Posle odluke UO RFZO, po proceduri, sledi potpisuje posebnog ugovora direktora RFZO sa 11 farmaceutskih kompanija za 17 inovativnih lekova koji će se izdavati o trošku osiguranja.

Nakon toga sledi postupak njihovog uključivanja na listu, a time se znatno popravlja dostupnost inovativnih, inače jako skupih lekova, pacijentima u Srbiji.

"Posebnim ugovorima i pregovaranjem koje je posebna komisija intenzivno vodila ove nedelje omogućeno je da se za sredstva od oko 996,5 miliona dinara opredeljenih za lekove, na listu uključi daleko veći broj inovativnih lekova, nego što bi to bilo moguće da se išlo klasičnim putem obezbeđivanja lekova za listu", naglašavaju u RFZO.

Na spisku prioritetnih lekova koji je predložila Centralna komisija za lekove sastavljena od 11 stručnjaka, prvobitno je bilo 28 preparata, za koje u Srbiji postoji 18 nosilaca dozvole, ali nisu svi oni bili zainteresovani za zaključivanje posebnih ugovora sa RFZO.

U predviđenom roku 12 farmaceutskih kompanija koje su nosioci dozvola za prioritetne lekove dostavilo je RFZO svoje ponude za zaključenje posebnih ugovora, i to za 22 prioritetna leka.

Centralna komisija za lekove je potom donela odluku da se na listu stave 22 inovativna leka, a da se za tri leka sa spiska prioritetnih lekova, uključivanje na listu odloži dok se za to ne stvore finansijski uslovi.

Poslednji put, inovativni lekovi su stavljeni na listu 2012. godine, i to njih pet.

Inovatiovni lekovi su potpuno nove, patentom zaštićene farmakološke formule koje sadrže aktivnu supstancu koja do njegove proizvodnje nikada nije korišćena u humanoj medicini, ili pak sadrži novu kombinaciju aktivnih supstanci, koje se u medicini pojedinačno koriste ili su se koristile, ali nikada u takvoj kombinaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 139 idi na stranu