Kosovska skupština bez dogovora o demarkaciji sa CG

Predstavnici poslaničkih klubova u Skupštini Kosova danas se nisu postigli saglasnost o tekstu deklaracije o demarkaciji granične linije s Crnom Gorom.

Izvor: Beta
Podeli

To je jedan od uslova da Kosovo uđe u bezvizni režim Evropske unije.

Na sednici Komisije za spoljne poslove Skupštine Kosova dogovoreno je da s Predsedništvu Skupštine dostavi predlog deklaracije, ali i primedbe i sugestije koje je dala opozicija kako bi Predsedništvo pokušalo da usaglasi tekst deklaracije.

Primedbe na predlog deklaracije imali su pokret Samoopredeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo.

Tri opozicione partije zatražile su da se u tekst unese rečenica kojom se traži da se ponovo razmotri proces demarkacije. Time se u suštini zahteva da se sadašnji sporazum o demarkaciji stavi van snage i da proces počne iz početka, čemu su se usprotivili predstavnici vladajućih stranaka - Demokratske partije Kosova (DPK) i Demokratskog saveza Kosova (DSK).

Poslanici Skupštine Kosova dogovorili su se da po usvajanju deklaracije počnu posete zemljama EU, kako bi ih informisali da je "Kosovo ispunilo sve uslove u procesu liberalizacije viza i da građani Kosova zaslužuju da im se ukinu vize".

Srpska lista, koja je u Vladi Kosova, bojkotuje rad Skupštine Kosova zbog donošenja Zakona o Trepči kojim taj rudarski kombinat postaje vlasništvo Vlade Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 53 idi na stranu