CNN: "Admiral Kuznjecov" – put ka konačnoj pobedi Moskve

Prolazak ruskog nosača aviona “Admirala Kuznjecova“ je ponovo podigao tenzije u odnosima Moskve i Zapada, a razloge toga je pokušao da odgonetne CNN.

Izvor: B92
Podeli
EPA/DOVER MARINA.COM / HANDOUT MANDTAORY CREDIT: DOVER MARINA.COM HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
EPA/DOVER MARINA.COM / HANDOUT MANDTAORY CREDIT: DOVER MARINA.COM HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Kako se navodi u analizi Metjua Čensa, eksperta američkog medija za Bliski Istok, Avganistan, Rusiju, Evropu i Daleki Istok, Rusi šalju svoje mornaričke snage iz Severnog, Baltičkog i Crnog mora u Sredozemno more, što navodi na novu eskalaciju sukoba u Siriji.

“To je najveće razmeštanje mornaričkih snaga od kraja Hladnog rata, smatraju diplomate, a ruski zvaničnici ističu da su pojedina teško naoružana plovila već pozicionirana u vodama blizu sirijske obale. Oni će ubrzo biti u društvu “Admirala Kuznjecova“, u čijoj pratnji se nalaze podmornice i najmanje sedam drugih nadvodnih brodova, uključujući i “Petra Velikog“, gigantskog kruzera za nuklearne borbe“, piše Čens.

Prema njegovim rečima, ruska vojska ovakvim potezom želi da pošalje snažnu poruku o tome kakav je njen kapacitet.

“Rusija ostaje jedna od svega nekoliko država koje su u mogućnosti da na ovakav način projektuju stanje moći u svetu, ali postoje određene nedoumice. Ovo je bio prvi put da je “Admiral Kuznjecov“, koji može da ponese do 50 aviona, uključujući lovce i borbene helikoptere, poslat u vojnu misiju“, dodao je Čens.

On apostrofira i činjenicu da se u društvu nosača aviona nalazi i remorker, koji je u proteklim godinama imao problema sa mehaničkim kvarovima.

“Do sada, ruska mornarička snaga je igrala ograničenu ulogu u sirijskom konfliktu. Rakete su lansirane sa ruskih brodova u Kaspijskom jezeru i Sredozemnom moru, ali je to samo mali deo od ukupnog broja napada koje je ruska vojska preko svojih vazdušnih snaga i stalnih baza izvršila u Siriji. Ipak, to bi uskoro moglo da se promeni“, piše Čens.

Kako dodaje, Moskva je često koristila Siriju kao poligon za dokazivanje svoje vojne moći.

“Ruski borbeni avioni poslednje generacije, kao i protivraketni sistemi i nove krstareće rakete su upotrebljeni u Siriji. Zabrinutost među zapadnim analitičarima je u tome što Rusi grade značajnu poziciju na Sredozemnom moru i odatle mogu da napadnu protivnike režima predsednika Sirije Bašara el Asada. Na to je upozorio i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, uoči produžetka privremenog primirja u Siriji. Ono je uspostavljeno kako bi civili i borci mogli da napuste grad Alep, ali čim ruska flota stigne na položaje, Moskva će imati svu moguću silu na raspolaganju koja će joj omogućiti da ostvari konačnu pobedu“, zaključio je Čens.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 579 idi na stranu