Mladi parovi žive kod roditelja, neki nemaju ni za hranu

Svakog dvadesetog mladog roditelja i dalje izdržavaju njihovi roditelji, dok lične prihode ima tek svaki drugi novopečeni roditelj.

Izvor: Dnevnik, 021.rs
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Sedam odsto mladih roditelja nema dovoljno novca ni za hranu, za njih 40 odsto kućni budžet nije dovoljan za kupovinu odeće, a polovina se svakodnevno ili veoma često oslanja na finansijsku pomoć roditelja.

To su neki od rezultata studije Instituta za sociološka istraživanja iz Beograda "Postajanje roditeljem u Srbiji". Studija je urađena na uzorku od 1.627 osoba uzrasta od 19 do 35 godina, među kojima je i 435 roditelja.

Podaci iz studije pokazuju i da najveću pomoć i podršku mladim roditeljima u Srbiji pružaju njihovi očevi i majke, kao i da više od polovine mladih očeva i majki živi pod istim krovom sa svojim roditeljima ili u u stanu koji su nasledili. Svakom desetom mladom bračnom paru stan su kupili roditelji, a samo desetak odsto njih to je uspelo da uradi sopstvenim snagama.

Kada je reč o zaposlenosti, istraživači su uočili velike rodne razlike. Tako, dok trojica od četvorice mladih očeva rade, manje od polovine majki ima posao. Ispostavlja se da roditeljstvo za žene neretko podrazumeva privremeno ili trajno povlačenje s tržišta rada, jer svaka deveta mlada žena prestaje da radi kada postane majka.

Muškarci su izloženi jakom socijalnom pritisku da se zaposle kada stupe u brak i postanu roditelji, jer postoji uverenje da muškarac treba da bude hranilac porodice. Na to ukazuju podaci da su mladići i devojke u istom procentu nezaposleni pre nego što postanu roditelji: stopa nezaposlenosti za mladiće iznosi 31,5 odsto, a za devojke 31,2 odsto. Međutim, kada postanu roditelji, stopa nezaposlenosti mladih majki ostaje ista ili se neznatno povećava, dok je stopa nezaposlenosti mladih očeva 12 odsto. Istraživanje je pokazalo i da su očevi spremniji da rade bilo koji posao, dok su majke manje spremne da rade prekovremeno ili da osnuju sopstvenu firmu.

Prema istraživanju, glavni preduslovi za roditeljstvo kod mladih jesu stan u vlasništvu i stalan posao, bez obzira na visinu plate.

Najveći broj mladih roditelja, pokazalo je istraživanje, njih 68 odsto, reklo je da je dete bilo planirano, za trećinu - neplanirano, dok dva odsto roditelja nije želelo bebu. Inače, 60 odsto anketiranih roditelja kaže da ne želi više dece, 20 odsto ih planira još, dok 20 odsto to prepušta slučaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 139 idi na stranu